Links Hans en Jacqueline Huetink, rechts Johan Muis. (Foto: Rick Praamstra)
Links Hans en Jacqueline Huetink, rechts Johan Muis. (Foto: Rick Praamstra) (Foto: )

'Atelierroute Lunteren verrassend en verrijkend'

De atelierroute in Lunteren vindt dit weekeinde alweer voor de zestiende keer plaats. Lunterse kunstenaars tonen in hun eigen atelier, tuin of huis hun kunst. De route is een laagdrempelige manier voor kunstenaars om hun werk te tonen. Het evenement is er vooral ook voor de bezoeker en kunstliefhebbers.

Door Rick Praamstra

LUNTEREN - Een blik in de tuin van Hans en Jacqueline Huetink laat geen twijfel: deze Lunteranen zijn kunstliefhebbers. Een bronzen stier naast het grindpad en iets verderop een bijzonder bronzen beeld van de pauwvrouw; aan de ene kant is een pauw te zien, de andere kant van het beeld toont de Griekse mythologische figuur Medusa met haar slangenhaar. De beelden kochten zij ooit tijdens de atelierroute. In hun huis staat en hangt nog meer werk van lokale kunstenaars.

De atelierroute staat elk jaar rood omlijnd in hun agenda. Jacqueline: "We bezoeken weleens kunstroutes in andere plaatsen en dan gaan je onwillekeurig vergelijken met Lunteren. Dan zie je dat het niveau hier echt heel hoog is. De kwaliteit wordt door de organisatie goed bewaakt en dat zie je terug. Het is elk jaar de moeite waard. We kunnen helaas niet langs elk atelier, dat zouden we eigenlijk wel willen. De route is verrassend en verrijkend en daarnaast ook erg gezellig."

Haar echtgenoot Hans kreeg kunst met de paplepel ingegoten. "Mijn vader handelde in kunst uit de negentiende eeuw. Bij ons thuis was een lege muur vloeken in de kerk. Mijn moeder had er soms verdriet van; haar behang was nog amper te zien, de hele muur hing vol." Al de Huetink-kinderen doen iets met kunst: de zussen studeerden kunst, teken en textielvorming, Hans en zijn broer hadden niet het talent om te creëren. "Wij kunnen er vooral heel erg van genieten en kopen kunst waar ons hart sneller van gaat kloppen."

Belang

De vastgoedontwikkelaar noemt de atelierroute van belang. "Kunst wordt onder de aandacht gebracht van de lokale bevolking en de toeristen die zich hier in juni beginnen te manoeuvreren. Én, dat moet je niet onderschatten, het heeft ook een commercieel belang. Het gaat tegen de natuur in van de kunstenaar, die willen de mensen vooral laten genieten. Ze vergeten soms dat hun schoorsteen ook roken moet. De route is daar heel geschikt voor."

Kunstenaar Johan Muis is zo'n kunstenaar die niet per se de drang voelt om de boer op te gaan met zijn werk. Hij is gastexposant tijdens de route. Hij laat zijn werk, grote houten mensfiguren en keramiek, zien in het atelier van vaste deelnemers Jan en Alide Bouwsema. "Het is lastig om jezelf te bedruipen. Het zou armoedig zijn als ik hier van moet bestaan. Ik vind het vooral leuk om het te doen. Soms verkoop ik wel iets, maar ik heb geen commercieel doel met mijn werk."

Muis geeft les aan het Johannes Fontanus College en verdient daar zijn inkomen. De Drieberger wil wel graag dat zijn werk gezien wordt. De route geeft hem daarvoor de kans. ''Je zit niet alleen kunst in je eigen hokje te maken, je wilt ook een stukje waardering zien van mensen. Het is leuk als dat lukt en als je je kunst kunt overbrengen."

Op kunstlijnlunteren.nl/atelierroute vind je onder meer de deelnemende kunstenaars en de routekaart.

Meer berichten