Rania Sultan vluchtte vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland (foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Rania Sultan vluchtte vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland (foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: )

'Meteen Nederlandse taal gaan leren'

Vier geleden vluchtte Rania Sultan (45) met haar man en twee kinderen vanuit Syrië naar Nederland. Haar man kwam eerst, via een lange reis, naar Nederland en een paar maanden later volgden Rania met haar kinderen. Al snel kregen ze een huis toegewezen in Ede.

Door Jacqueline Imminkhuizen

EDE - "In Syrië hebben wij heel veel meegemaakt, we waren er niet meer veilig en hadden veel stress", vertelt Rania. "Toen er een bom af ging op het schoolplein van onze kinderen was het voor ons genoeg. In Nederland was iedereen meteen heel aardig en de veiligheid en vrijheid hier waren voor ons erg belangrijk. Iedereen kan hier zeggen wat hij wil, een hele verandering. Ik ben meteen de eerste dag de Nederlandse taal gaan leren. Ik had erg zin om te studeren en vond het helemaal niet moeilijk. Ik houd van talen", lacht ze. "In Syrië heb ik mijn diploma literatuur gehaald en was ik docente Frans."

Taalniveau C2

Rania is nu ingeburgerd op taalniveau C1, wat erg uitzonderlijk is. "Dit is het hoogste niveau dat je kunt behalen, verder kon ik niet meer", vertelt Rania. "De eerste niveaus heb ik bij Vluchtelingenwerk Ede gedaan en daarna moest ik naar de Radboud Universiteit in Nijmegen. Gemeente Ede heeft deze kosten betaald en daar ben ik ze heel erg dankbaar voor. Niet alle gemeentes doen dat. Gemeente Ede is heel goed voor ons en voor alle vluchtelingen. Ik wil ze daar hartelijk voor bedanken. Ede is nu echt ons thuis." Sinds twee jaar werkt Rania zelf als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Ede. Rania: "Doordat ik zelf ervaring heb als vluchteling, weet ik bijna alles en kan ik nieuwkomers goed helpen. Er komt van alles op ze af wat ze moeten regelen. Met alle vragen kunnen ze bij ons terecht. En zij spreken de taal nog niet, dus ik kan hen helpen in de eigen taal. De medewerkers bij Vluchtelingenwerk zijn erg aardig en behulpzaam en er heerst een goede sfeer. Ze helpen met alles en zijn erg geduldig. Ik ben wel op zoek naar een betaalde baan, maar dat is nog erg lastig. Je moet aan veel eisen voldoen. Maar ik blijf het proberen en ik blijf dromen."

Meer berichten