De meiden van O19 waren de ongeslagen kampioen van de tweede klasse, zijn nog volop in de race om de titel te pakken in de eerste klasse.
De meiden van O19 waren de ongeslagen kampioen van de tweede klasse, zijn nog volop in de race om de titel te pakken in de eerste klasse. (Foto: )

Constant winnen en constant gegiechel

Het damesvoetbal leeft in Ede. De dames 1 van DTS pakten dit seizoen de titel in de topklasse en de volgende lichting van toptalenten komt er al aan. De meiden van O19 waren de ongeslagen kampioen van de tweede klasse, zijn nog volop in de race om de titel te pakken in de eerste klasse en op 1 juni wacht als kers op de taart de bekerfinale tegen Sp. Neede.

Door Ilona van der Werf

Ede - "Ik ben zo ontzettend trots op deze meiden", begint trainer Frank Jaarsma. Zijn meiden kennen een ongekend topseizoen, terwijl het team aan het begin van het seizoen nog zonder trainer zat. "De vraag kwam vanuit de TC om dit team te trainen, maar ik had twijfels. Ik wilde eigenlijk een sabbatical nemen. Toen floot ik een wedstrijd van hen, die ze zeer overtuigend wisten te winnen met 23-0. Ik zag een team met veel potentie, maar vooral ook een team wat plezier heeft. Dat overtuigde mij om de uitdaging aan te gaan."

Chemie

Het team speelt dit seizoen voor het eerst in deze samenstelling. Een groep met meiden van 17/18 jaar en ook een groep jongere meiden van 15/16 jaar. Het was wel even wennen voor aanvoerder Loïs Koster. "Het was mijn tweede jaar in MO 19. Ik was altijd de jongste van het team en opeens behoorde ik tot de oudere meiden." Trainer Frank beaamt dit: "Voor mij was het ook wennen. Ik heb in het verleden meidenteams getraind van O12 en O13, maar nog nooit in deze leeftijdscategorie. En dat constante gegiechel, dat had ik nog niet eerder zo meegemaakt. Het was een lastige start, maar de meiden hebben het daarna uitstekend opgepakt. Deze goede resultaten is echt dankzij het team."

Aan het begin van het seizoen lag het in de lijn van verwachting dat de meiden goed zouden draaien, maar om in een jaar slechts één keer te verliezen, dat oversteeg ook de verwachting van Frank: "De kracht van dit team is de doorzettingsvermogen. Ook al kwamen we dit seizoen achter, telkens toonden we weer veerkracht en knokten we ons terug in de wedstrijd. Dat is die winnaarsmentaliteit die je nodig hebt om wat te bereiken. En dat hebben deze meiden." Onder aanvoering van de leider op het veld Loïs. "Het is voor mij een compleet nieuwe rol. Ik probeer het zo goed mogelijk in te vullen." "Dat heeft ze met fier gedaan", is haar trainer lovend. "We gaven haar die rol zodat zij zich nog meer zou ontwikkelen als speelster. En dat heeft ze gedaan. Een groot talent voor de toekomst."

Bekerstrijd

Eerst de competitiewedstrijden tot een goed einde te brengen en dan die bekerfinale. Frank heeft er alle vertrouwen in: "Ik heb de tegenstander geanalyseerd en we hebben zeker goede kansen om de beker te pakken. Natuurlijk, er komt zo meteen zeker een stukje spanning bij kijken, maar mijn meiden zijn klaar voor die wedstrijd." Loïs kan niet wachten tot het zover is. "Dat wordt een hele mooie strijd. Ik denk dat we aan elkaar gewaagd zijn. We gaan ons best doen om de beker naar Ede te brengen en vooral ook genieten van alles wat op ons afkomt."

Meer berichten