Albert Wissink met de kinderen aan het werk. (Foto: Erik Esveld)
Albert Wissink met de kinderen aan het werk. (Foto: Erik Esveld) (Foto: )

Koorschool: Zingend maak je vrienden

Aan het woord is Albert Wissink, die al 20 jaar aan het hoofd staat van de Koorschool Midden-Gelderland in Ede en Wageningen. Wissink is één en al activiteit. Zijn koorschool voor 6 tot 20 jarigen is uniek in Nederland door de uitvoeringen van grote werken met deze jonge kinderen en jongeren.

Door Karel Loman

Ede - ''We hebben plaats voor alle leeftijden maar nu vooral voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar, kinderen die iets willen leren en die zingen en concerten geven als een uitdaging zien.''

Wissink: ''Met ons kinderkoor nemen we naast het normale kinderkoorrepertoire en musicals ook de grote klassieke werken op in ons repertoire: de Messiah van Händel bijvoorbeeld.'' Moeilijk? Albert Wissink krijgt het met bijna alle kinderen voor elkaar. ''Laatst zongen ze in het Concertgebouw de Carmina Burana mee. Zo'n 1300 toehoorders en toch waren de kinderen niet zenuwachtig. Uit het hoofd vertolkten ze het. Ook de
Mattheüspassie en het Weihnachtsoratorium van Bach krijgen ze onder de knie. De kinderen focussen geheel op de dirigent. De plankenkoorts valt dan weg. De leider van de koorschool steekt er energie in om de motivatie te bevorderen. ''Streng maar rechtvaardig'', zegt hij van zichzelf. ''Maar met de nodige humor'', voegt hij er direct aan toe. Het spreekt kinderen aan. Ze blijven jarenlang meezingen in verschillende groepen. In het kamerkoor zingen leerlingen die al 20 jaar bij de Koorschool zingen, vooral jongens. ''Zingen is een lijfelijke ervaring en tegelijkertijd prachtig voor de geestelijke vorming. 'Melodie en ritme zijn uitermate vormend voor het kinderbrein.''' Hier citeert Albert Wissink professor Scherder.

Met enige trots noemt de zangpedagoog dertien leerlingen die muziek tot hun vak hebben verkozen. Daaronder is een dirigent, zijn er zangers en pianisten, zowel in de klassieke als in de popmuziek. Zo'n 70 leerlingen telt de school. Met stemverheffing zegt Wissink: ''Soms denken ouders dat we de kinderen alleen maar bezig houden. Maar die gedachte verdwijnt snel als ze zien waarmee we bezig zijn.''
De lessen verlopen in grote harmonie. Zingend maak je vrienden. 'Böse Menschen haben keine Lieder.' Zingen doe je geconcentreerd en met plezier.

Uw verslaggever zag hem bezig met de kleintjes op de Joh. Frisoschool in Wageningen. Enthousiasme en deskundigheid. Twee begrippen die Albert Wissink op het lijf zijn geschreven. Ik was er getuige van hoe geconcentreerd hij de kinderen aan het zingen kreeg, op consequente én ontspannen wijze.

Wissink is al meer dan 50 jaar actief met muziek-beoefening bezig. Als veertienjarige al dirigeerde hij een koor met een bezetting van zeventig zangers. Zijn enthousiasme om door te gaan is nog springlevend.

De Koorschool viert haar 20-jarig bestaan op zaterdag 29 juni met de uitvoering van de Carmina Burana. Kinderen van 8 tot 12 jaar, die gratis mee willen doen, kunnen contact opnemen met 06-10777339 of via info@koorschoolgelderland.nl.

Meer berichten