Leden van twee bands van Rockin' Old School. Zij treden op 26 mei op tijdens het ROSfest in Cultura.
Leden van twee bands van Rockin' Old School. Zij treden op 26 mei op tijdens het ROSfest in Cultura. (Foto: Diana Kervel)

Rockin' Old School zoekt nieuw bloed

De tiende editie van Rockin' Old School (ROS) zal op zondag 26 mei worden afgesloten met een concert. De optredende bands zijn ontstaan vanuit de wens van de deelnemers om (weer) eens in een band te gaan spelen. Op een laagdrempelige manier maar met professionele apparatuur is dit nu voor iedere 49-plusser mogelijk bij Cultura.

Door Diana Kervel

Ede - Greyhound Jam is één van de bands die afgelopen jaren via het ROS-initiatief is geformeerd. Naar eigen zeggen zijn het oudere jongeren, maar wel vooral jong van geest. Gitarist Hans van Heteren: "We hebben allemaal een andere achtergrond, maar muziek is de factor die verbindt."

Aanmoedigen

Initiatiefnemer van Cultura Plus is projectmanager Joop van Liere. "Er is moed voor nodig om op een podium te gaan staan, vooral als je zelf vindt dat er nog veel ruimte voor verbetering is." Van Heteren: "Ik heb mijzelf direct bij de eerste editie aangemeld in 2016. Inmiddels zit ik er nog steeds bij."
Jan Bansema vult zijn mede-bandlid aan: "Binnen een veilige omgeving spelen we samen, dat betekent naar elkaar luisteren en vooral elkaar de ruimte geven."

Repertoire

Aan het begin van een editie komen de belangstellenden bij elkaar en worden groepen gevormd op basis van genre. Na het bepalen van het repertoire gaan de bands zelfstandig aan het oefenen en repeteren, onder begeleiding van een coach. Bansema: "Die frisse blik is fijn. Bij de keuze voor het ROS-feest hebben we een vast nummer, dat we al verschillende malen hebben gespeeld. De coach gaf aan dat het lied inmiddels te weinig uitdaging geeft. Dit zet je allemaal even op scherp."

Podiumervaring

De band Greyhound Jam heeft inmiddels het podiumcircuit gevonden en treden met enige regelmaat op, zo ook binnenkort op de Fête de la Musique in Ermelo.
"Die podiumervaring is leuk. Je zelfvertrouwen groeit, maar je weet inmiddels ook dat het handig is om een extra lampje mee te nemen om de muziek te kunnen lezen."

Chocoladecake

Van Liere: "Als Cultura zijnde hebben wij een super keuken gemaakt met goede apparatuur. We hebben alleen mensen nodig om te gaan koken en gerechten samen te stellen."
Van Heteren gaat in op zijn vergelijking: "Om te zorgen dat de chocoladecake eetbaar is, zijn er topcoaches om alles in goede banen te leiden."

Muzikale databank

Op de website van ROS is inmiddels ook een muzikale databank opgenomen.
"Wanneer men een nieuwe band wil formeren of nog een muzikant zoekt, dan is daar de ROS Pool voor gemaakt."

Volgende editie

De elfde editie van ROS staat eind september op de planning. "We zijn altijd op zoek naar vers bloed", zegt Joop van Liere tot besluit.

www.rockingoldschool.nl

Meer berichten