Tijdens het Dutch Festival of Magic zijn er o.a. optredens van de wereldkampioenen Komisch Goochelen: Scott & Muriel. (Foto: Maike Schulz)
Tijdens het Dutch Festival of Magic zijn er o.a. optredens van de wereldkampioenen Komisch Goochelen: Scott & Muriel. (Foto: Maike Schulz) (Foto: Maike Schulz)

Ede even goochelhoofdstad van Nederland

Goochelaars van over de hele wereld komen rond Hemelvaartsdag naar Ede toe. Dan vindt in onze stad namelijk het Dutch Festival of Magic 2019 plaats. Drie dagen vol met lezingen, wedstrijden en natuurlijk heel veel shows en demonstraties. Voor goochelaars, maar zeker ook voor publiek. Want goochelen is in de eerste plaats entertainment.

Door José van der Burg

Ede - “Het gaat om het wondermomentje. Ik vind het heerlijk als ik een glimlach op de gezichten van toeschouwers kan toveren.” Aan het woord is Kees Ros, secretaris van de Nederlandse Magische Unie. Wondermomentjes zullen er zeker zijn tijdens het festival, want er doen grote internationale namen mee. Een belangrijk onderdeel is het Open NK Goochelen met juryleden als Victor Mids en Sittah. Er is bewust gekozen voor de vorm van een festival, vertelt Ros. “We weten dat er veel mensen zijn die goochelen leuk vinden, en een festival is uitnodigender dan bijvoorbeeld een congres.”

Goochelen tijdens etentjes

Zelf begon hij met goochelen toen hij 8 was. “Ik had mijn pols gebroken en toen mocht ik in de speelgoedwinkel wat uitzoeken als troost.” Het werd een goocheldoos. De liefde bleef, ook toen hij vele jaren later namens defensie op ambassades in het buitenland werkte. Daar ontdekte hij dat goochelen een manier was om taalbarrières te doorbreken tijdens etentjes. “Al die mensen die niet met elkaar konden spreken, het goochelen bracht die mensen bij elkaar.”

Keihard oefenen

Veel trucs komen neer op techniek en keihard oefenen. “Aan een wedstrijdact van 7-8 minuten wordt een jaar gewerkt. Daar zit heel veel werk in, dat realiseren veel mensen zich niet.” Maar doorslaggevend is volgens Ros de performance. “Het moet niet alleen technisch goed in elkaar zitten maar ook artistiek heel mooi zijn. Het moet aantrekkelijk zijn voor iedereen want het belangrijkste bij een goochelact is de entertainmentwaarde.”

Gratis goocheldag

Op Hemelvaartsdag, 30 mei, is er van 13.00 tot 17.00 uur een gratis goocheldag die geschikt is voor alle leeftijden. Zo kan iedereen die geïnteresseerd is, kennismaken met de veelzijdigheid van goochelen. Er zijn optredens van Scott & Muriel, de wereldkampioenen Komisch Goochelen en van Magic John, meervoudig Nederlands kampioen goochelen voor kinderen. Ook zijn er heel veel demonstraties en kan de jeugd tegen een kleine bijdrage goochellessen volgen. Tot slot kunnen bezoekers over de grootste goochelmarkt van het land lopen.

Meer info: dutchfestivalofmagic.nl.

Meer berichten