Wethouder Hester Veltman verricht de officiële opening van de atelierwoningen aan het Arthur Koolkwartier (Foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Wethouder Hester Veltman verricht de officiële opening van de atelierwoningen aan het Arthur Koolkwartier (Foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: )

Wonen en werken in voormalige stal

Donderdagmiddag zijn de atelierwoningen aan het Arthur Koolkwartier officieel geopend door Hester Veltman, wethouder van Cultuur. De woningen zijn gebouwd in de voormalige paardenstallen van de Arthur Koolkazerne.

Door Jacqueline Imminkhuizen

Ede - De kunstenaars die hier wonen en werken openden hun deuren van 15.00 tot 20.00 uur voor iedereen die een kijkje wilde nemen in deze bijzondere woningen. De Arthur Koolkazerne hoorde tot 2010 bij het kazernecomplex Prins Mauritskazerne. In de paardenstallen stonden de paarden van het regiment Huzaren.

Inspiratie en verbinding

Wethouder Hester Veltman opende de woningen officieel door een boompje te onthullen en een kort woord tot de bewoners te spreken. Ze sprak de wens uit dat de kunstenaars veel inspiratie zullen halen uit deze bijzondere plek en dat de kunstsector in Ede hierdoor nog meer gaat leven. Ook hoopte ze dat de kunstenaars op deze manier verbinding gaan leggen met andere mooie initiatieven en misschien ook wel met scholen. Met een dikke toi toi, veel geluk- en plezierwensen en een proostmoment werden de woningen feestelijk geopend.

Goede balans vinden

Daarna hield Petra Ligtenberg namens de bewoners een kort praatje. "Ik vind het ontzettend fijn dat de gemeente dit initiatief heeft ontwikkeld. Het is een mooie, rustige plek vlakbij het bos en de hei. We hebben hier alle ruimte om inspiratie op te doen en onze creativiteit te ontwikkelen. Creativiteit heeft namelijk tijd en rust nodig om te rijpen en hier kunnen we ons eigen ritme bepalen. Hopelijk ontstaat er op deze manier ook een mooie relatie met de gemeente en bedrijven."
De bewoners van de atelierwoningen oefenen allemaal een ander beroep uit. Zo woont er een fotograaf, een schilder en een muzikant. Jans Muskee is schilder en woont sinds vorig jaar juli in een van de woningen. Hij moet nog wel een goede balans vinden tussen werk en privé.
"Daar ben ik nog zoekende in. Omdat je je atelier aan huis hebt, ben je altijd aan werk of juist niet."

Meer berichten