Het Popup Festival is een gat in de Edese markt gebleken vindt Arno Setz.
Het Popup Festival is een gat in de Edese markt gebleken vindt Arno Setz. (Foto: Marc van Gerwen)

Arno Setz kijkt terug op vijf jaar Popup Festival

Het Popup Festival is een gat in de Edese markt gebleken vindt Arno Setz. Hij is bedenker en organisator van het festival dat vrijdagavond 24 mei voor het vijfde jaar aftrapt. Het centrum van Ede is het decor voor dans, theater en kunstinstallaties en het winkelend publiek is de onverwachte toeschouwer. "Het mooie van het concept is dat het publiek er gewoon al is. Zonder dat ze het zelf weten zijn of worden zij toeschouwer."

Ede - Setz organiseerde voorheen verschillende culturele projecten in Ede waarbij het niet altijd makkelijk was om een groot publiek aan te spreken. "Er was toch een gevoel dat het hier toch niks was. Daardoor zochten mensen het vaak buiten Ede als het op kunst of festivals aankwam. Er moest dus een omslag plaatsvinden.

Setz deed dit bij zijn film 'Blijven, Komen en Gaan'. De film ging over de ontwikkeling van Ede als klein dorpje in 1900 naar de multiculturele stad die het nu is.

"Dit was een filmproject waarbij 100 Edenaren een rol kregen en het productieteam ook Edenaren waren. Het werd zo een echt Edes product waar we allemaal heel trots op waren. Met het Popup Festival doen we eigenlijk hetzelfde. Geen dure acts van buiten Ede maar kijken of we het aanwezige talent bij elkaar kunnen krijgen en begeleiden naar steeds betere Popup acts."

Dat dit gelukt is blijkt in ieder geval uit de deelnameaantallen. "We hebben elk jaar rond de 200 a 300 deelnemers." Wat vindt Setz nou het leukste aan het Popup Festival? "Dat het laagdrempelig is. Terwijl het aan de andere kant voor de artiest een geweldige uitdaging is om aandacht te krijgen en vast te houden.''

De organisator nam zich voor in ieder geval vijf jaar het Festival te organiseren. "Dan kun je echt iets opbouwen en uitbouwen. Ik ben blij dat we dit hebben kunnen doen met een kleine groep fantastische mensen die zich met hart en ziel hebben ingezet voor het Popup Festival. Een echt Edes product. Ik koester dat."

Meer berichten