Marga Hurenkamp en Sjaak van Veenendaal bij hun Steenbreek-tuin. Tuinarchitect Jacqueline Moors staat in het midden.
Marga Hurenkamp en Sjaak van Veenendaal bij hun Steenbreek-tuin. Tuinarchitect Jacqueline Moors staat in het midden. (Foto: Rick Praamstra)

Gemeente Ede wil af van stenen tuinen

Twee oliesporen slingeren over de stenen voortuin; het gevolg van twee auto's die er geparkeerd staan. De oude tuin van Marga Hurenkamp en Sjaak van Veenendaal aan de Markiezenhof in Ede was een en al steen. Vrijdag toont het stel de metamorfose: een kleurige tuin in de filosofie van Stichting Steenbreek.

Door Rick Praamstra

EDE - Fiets door een paar buurten en je ziet veel woningen waar groen ver te zoeken is. Gemak dient de mens en je tuin betegelen is daar een perfect voorbeeld van: onderhoudsarm en geen gedoe. Maar een groot nadeel is dat bij een stenen tuin (regen)water niet altijd goed weggevoerd kan worden. Stichting Steenbreek maakt zich sterk voor meer groene tuinen en zoekt de medewerking met gemeenten.

Tuinarchitect Jacqueline Moors, betrokken bij Steenbreek zou graag zien dat er meer 'groene tuinen' komen. "Als het warm is, is een stenen tuin gewoon niet prettig. Een boom of struik geeft meer lucht en geeft leven. Groen is beter voor mens en dier." Marije Wesselius, Beleidsadviseur Groen bij de gemeente Ede, vult aan. "De biodiversiteit wordt verbeterd; een groene tuin trekt vogels en insecten. Het leeft gewoon meer."

Hurenkamp en Van Veenendaal zagen vorig jaar een Facebookbericht langskomen met de vraag vanuit de gemeente wie een voorbeeldtuin wilde in de filosofie van Steenbreek. Ze woonden nog maar een paar maanden aan de Markiezenhof en waren druk met de verbouw van de woning zelf. De 'ongezellige' voortuin had nog even geen prioriteit.

De voortuin was amper een tuin te noemen. De plek diende vooral als groot parkeeroppervlak voor hun twee auto's en bij hun verhuizing bleek het handig voor de aanhangwagen. Hun stenen tuin met olievlekken werd uitgekozen. Marga: "Het allerleukste was dat de tuin ontworpen zou worden door een tuinarchitect. Onze wensen zijn door Jacqueline goed vertaald. We wilden insectlokkende planten en kleur. Ik houd van paarse en roze bloemen." Marga en Sjaak kregen een bijdrage van de gemeente, maar betaalden het grootste gedeelte van de tuin zelf.

De Edenaren, buitenmensen die het liefst in hun tuin leven, zijn blij met het resultaat. Sjaak: "Het is schitterend geworden. Dat zit 'm in de vormen die er gebruikt zijn en in het hele ontwerp." Marga: "Het is een kleine tuin, maar er is veel te zien." In oktober werd de tuin aangelegd, maar nu het voorjaar is, zien de bewoners van de Markiezenhof nog meer resultaat. Marga: "Er komen nu bloemen naar boven waarbij je denkt 'hè, die hebben we nog niet gezien."

De tuin van Marga en Sjaak is de eerste tuin binnen Ede via de methode Steenbreek. Wesselius hoopt dat deze tuin andere Edenaren inspireert hun tuin ook te 'ontstenen'. De gemeente gaat niet subsidiëren, maar probeert via onder meer www.ede-natuurlijk.nl te informeren. Op 15 juni is er een Tuindag op Asakkerweg 8. Op deze dag kan men een steentje omwisselen voor een plantje.

Meer berichten