Wouter Beek truct met zijn BMX op de skatepark in Ederveen (Foto: Rick Praamstra).
Wouter Beek truct met zijn BMX op de skatepark in Ederveen (Foto: Rick Praamstra). (Foto: )

Jeugdig Ederveen stunt dankzij Wouter

De gemeente Ede reikte op 9 maart Pluimen uit aan kinderen en jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd. De Edese Post portretteert de winnaars. Wouter Beek (13) was de aanjager van een skatepark in zijn dorp Ederveen.

Door Rick Praamstra

EDERVEEN - "Een nuchtere boer", noemt zijn moeder Mieke Been hem. Wouter slaat zichzelf niet op zijn borst dat dankzij zijn inspanning Ederveen zijn eigen skatepark kreeg. Leuk vindt hij het dat de jeugd in het dorp nu niet meer naar Ede hoeft om te gaan skaten of BMX'en, maar trots? Nee. De 13-jarige leerling van het Ichtus College in Veenendaal heeft het ook niet in zijn eentje gedaan. Zijn vrienden en ouders hebben net zo goed bijgedragen.

Wouter doet aan BMX'en: dat is een klein, wendbare fiets waar je mee kan racen en stunten. De Edervener houdt het bij trucjes. "Het is leuk om te oefenen, te stunten en hoog te springen. Ik probeer zelf dingen te bedenken, het is leuk als een truc dan lukt." Hij valt weleens, maar zijn helm en kniebeschermers zorgen voor bescherming. "Ik had wel een keer een grote bult op mijn scheenbeen en mijn halve voet zat toen onder het bloed omdat het bloed naar beneden ging. Dat deed best wel pijn."

Wouter zit in groep 6 als hij door zijn moeder elke keer weer naar Ede gebracht worden om te BMX'en naast zwembad de Peppel. Als de gemeente Ede Ede Doet-bonnen ter waarde van 7,50 euro uitgeeft aan alle huishoudens in de gemeente Ede ziet hij zijn kans schoon. "Ik dacht 'ik wil een skatebaan in Ederveen' met de Ede Doet-bonnen." Hij vraagt zijn moeder of de bonnen geld waard zijn en als zijn moeder dat bevestigt zegt hij tegen haar "Als iedereen nou zo'n bon inlevert is dat heel veel geld bij elkaar en kan het dan niet voor een skatebaan gebruikt worden?'

Met vriendjes gaat hij langs Ederveense deuren en zamelt bijna 13.500 euro in. Dat is nog lang niet genoeg om een skatepark te realiseren die minstens het vijfvoudige kost. Het initiatief wordt aangemeld bij de gemeente, een werkgroep van ouders wordt opgericht en een wijkbeheerder van de gemeente helpt hen een handje. De werkgroep benadert de provincie, plaatselijke bedrijven en Idee in Uitvoering waardoor de benodigde geld bijeen wordt verzameld.

Bij de opening in september 2018 is er een Duitse Europees kampioen BMX Freestyle "Hij kwam te laat", vertelt Wouter. "Maar toen hij er was liet hij vette trucjes zien. Hij ging alle kinderen trucjes leren. Hij sprak niet echt Nederlands, dus dat was wel lastig. Ik sprak Engels tegen hem." Later stuurt de Duitser nog stickers en een brief waarin hij schrijft nog een keer langs te komen.

Wouter heeft geen ambitie om zelf ook aan wedstrijden mee te doen. "Het blijft voor mij gewoon een hobby. Ik denk als ik ouder ben, dat ik de BMX beter de baas kan omdat ik dan groter en sterker ben. Ik kan nu al bijna de ronddraai. Die is echt moeilijk. Ik wil later ook iets met sport doen; gymleraar of zo. Niet echt als een baan, maar meer als een soort bijbaantje."

Meer berichten