de negenjarige Charlotte Mulder. Zij gaat op 29 mei de beklimming aan voor familievriend Ronnie Moller.
de negenjarige Charlotte Mulder. Zij gaat op 29 mei de beklimming aan voor familievriend Ronnie Moller. (Foto: )

Negenjarige gaat Ventoux bedwingen

Onder het motto Samen trappen we ALS de wereld uit beklimmen jaarlijks honderden fietsers, hardlopers en wandelaars de Mont Ventoux in Frankrijk om geld op te halen in de strijd tegen ALS. Eén van deze ALS-strijders is de negenjarige Charlotte Mulder. Zij gaat op 29 mei de beklimming aan voor familievriend Ronnie Moller.

Door Ilona van der Werf

Ede - "Het gaat wel heel zwaar worden", realiseert de jonge Charlotte. De klim is 23 kilometer met een gemiddelde van 7 procent omhoog. "Ik train samen met mijn vader en moeder, die ook de beklimming gaan doen. In Nederland hebben we natuurlijk niet zulke bergen om op te oefenen, maar ik denk wel dat ik er klaar voor ben. Ik vind fietsen heel erg leuk, vooral mountainbiken. Om de Mont Ventoux op te komen moet ik wel een racefiets gebruiken. Het zal knokken worden, maar met de hulp van mijn ouders gaat het mij lukken. Daar ben ik van overtuigd."

Voor Ronnie

De familie Mulder zet zich al jaren in voor de strijd tegen ALS. Dat begon allemaal 7 jaar geleden toen vader Erwin hoorde dat zijn goede vriend Ronnie de diagnose ALS kreeg. "Dat was schrikken. Zo'n jonge vent met twee kleine kinderen… Dan staat je leven wel even stil. En ondanks dat Ronnie wist wat voor zware weg hem te wachten stond, bleef hij positief. En nog altijd weet hij die positiviteit vast te houden. Ik wilde hem graag helpen en laten zien dat wij hem steunen. Ik fietste altijd al graag en toen ik hoorde van Tour du ALS wist ik dat ik op deze manier mijn vriend kon helpen. En mijn bijdrage kon leveren om iets te doen tegen deze vreselijke ziekte."

Haar vader heeft al zes keer de tocht gemaakt. Het waren zijn verhalen die de jonge Charlotte inspireerde om ook mee te doen. "Ik heb zijn verhalen gehoord over hoe bijzonder de beklimming is. De omgeving, de tocht naar boven en vooral ook hoe speciaal het is om samen met de andere ALS-strijders en de ALS-patiënten dit te mogen doen. Mijn moeder noemt het een familie. Om dit samen te doen, zorgt voor een hele sterke band. Daarom wilde ik zo graag ook mee fietsen."

Geld inzamelen

Normaal gesproken moet je vijftien jaar oud zijn om mee te doen, maar de organisatie maakte een uitzondering voor Charlotte. De intentie van Tour du ALS is om met 1500 deelnemers de Mont Ventoux te beklimmen die op hun beurt ook weer 1500 euro verzamelen. Een groot bedrag voor de jonge Charlotte om op te halen. "Ik heb een sponsorloop georganiseerd die 9 mei werd gehouden. Mijn school EVS steunt mij hierin. Ook ben ik langs de deuren gegaan om geld in te zamelen. Ik heb al een aardig bedrag bij elkaar verzameld, maar ik ben nog niet bij het gewenste eindresultaat."

Er kan nog altijd geld gedoneerd worden. Ga dan naar de website www.tourduals.nl/actie/charlotte-mulder en sponsor Charlotte.

Meer berichten