Van links naar rechts molenaars Willem ten Brink, Noes Teutelink en Bertus Evers).
Van links naar rechts molenaars Willem ten Brink, Noes Teutelink en Bertus Evers). (Foto: )

Veel te doen tijdens Molendag 2019

Stichting De Hollandse Molen wil zoveel mogelijk mensen naar de molens lokken, niet alleen tijdens de Molendag op 11 mei maar het hele jaar door. Ik ben in gesprek met de enthousiaste molenaars Willem ten Brink, Noes Teutelink en Bertus Evers.

Door Karel Loman

Ede - "Mensen mogen trouwens altijd binnenkomen als het blauwe vaandel uithangt en zeker als de molen draait.'' Ik ben in gesprek met de enthousiaste molenaars Willem ten Brink, Noes Teutelink en Bertus Evers.

Bij deze molenaars ben ik aan het juiste adres voor een bevlogen verhaal over 'hun' molen. Voor Noes Teutelink is dat de Keetmolen aan de Stationsweg waar zij met molenaar Nico Vos de molen laat draaien, voor Willem ten Brink en Bertus Evers de Concordiamolen aan de Molenstraat en voor Aalf Wijnia de Doesburgermolen.

Zo'n 100 tot 200 nieuwsgierigen naar de Edese molens worden ook dit jaar weer verwacht.

Activiteiten

Op de Keetmolen komt Theo Borggreve accordeon spelen en kunnen de kinderen aan oud-hollandse spelletjes meedoen. Bas van Beek bakt pannenkoeken en zijn broer Tom helpt met de rondleidingen.

Op de Concordia molen komt een verhalenvertelster en krijgen kinderen een bouwplaat van De Hollandse Molen mee.

Bij goed resultaat mogen de zelfbouwmolentjes tentoongesteld worden in de molen. De molenaar laat zien hoe er gemalen wordt, geeft een rondleiding en beantwoordt vragen. Ten Brink: ''Veel kinderen nemen hun opa's mee. Die zijn net zo geïnteresseerd als de kinderen.''

Willem ten Brink vertelt nog dat de molen op maandag 13 en 20 mei ook open is. "Mensen mogen trouwens altijd binnenkomen als het blauwe vaandel uithangt en zeker als de molen draait.''

Noes Teutelink is een vurig voorvechtster voor het promoten van de komst van de scholen naar de molen. ''Er is vanuit Cultura erfgoed een lesplan voor de basisscholen, niet alleen voor de molens van Ede maar voor alle musea. De kinderen krijgen eerst een les op school, gaan dan naar een molen of museum en evalueren wat ze geleerd en gezien hebben weer op school.''

Wie meer wil weten over musea, molens en dergelijke kan terecht bij Cultura erfgoed op de tweede verdieping van Cultura, boven de bibliotheek.

Ten Brink verzucht: ''Wat zou het goed zijn dat, net als in andere gemeenten, in Ede een stadsmolenaar werd aangesteld. Zo'n functionaris kan coördinerend werk doen in de gemeente en de gang naar de molens promoten.''

Teutelink voegt eraan toe: ''Enthousiasmeren voor cultureel erfgoed moet een deel van de opvoeding zijn.''

Ook is 'Ede doet' heel belangrijk, de actie van de gemeente om burgers zover te krijgen eigen activiteiten op te zetten.

Wie niet weet waar hij de bij de gemeente te verzilveren bonnen van ' Ede doet' voor kan gebruiken: de molenaars weten er wel raad mee..

Meer berichten