Bezoekers discussieerden aan tafels over ideeen voor de voormalige congreshal van de Jehova's Getuigen. (Foto: Rick Praamstra)
Bezoekers discussieerden aan tafels over ideeen voor de voormalige congreshal van de Jehova's Getuigen. (Foto: Rick Praamstra) (Foto: Rick Praamstra)

'Congreshal mag wel gepimpt worden'

Ontwikkelaar Zenzo Vastgoed kocht onlangs de congreshal van de Jehova's getuigen aan de Edeseweg 147 in Bennekom. De ontwikkelaar vroeg woensdagavond tijdens een publieksavond in de hal aan omwonenden, ondernemers en maatschappelijke organisaties om ideeën voor de ontwikkeling.

Door Rick Praamstra

Bennekom - In een hoek van een grote ruimte in de voormalige congreshal staan ronde tafels. Op die tafels liggen papieren schijven. De bedoeling is dat bezoekers er hun gedachtes over de bestemming van de locatie met gekleurde stiften opschrijven. Er is een hoge opkomst deze woensdag en er blijkt veel animo onder de aanwezigen om hun ideeën te spuien.

Er zijn al wel enkele initiatieven gestart. Zenzo werkt samen met de Evangelische Gemeente Bennekom die hun kerkdiensten gaan houden in een deel van het gebouw. Ook zijn kindercentrum Bzzzonder en ontmoetingscentrum Bijzondere Gasten partners. Met enkel deze partners is de voormalige congreshal echter niet rendabel.

Arjan de Vries van Zenzo vindt het belangrijk dat de buurt betrokken wordt bij de ontwikkeling. "Honderdtwintig opzichters van de omgeving zitten in deze zaal en zijn druk aan het discussiëren over wat je hiermee kunt doen. Dat krijgen wij als buitenstaander nooit voor elkaar. Als wij straks ontwikkelen en we houden rekening met de ideeën van mensen, ligt het eigenaarschap van de ideeën ook bij de mensen. De acceptatie van iets nieuws of wat blijft staan is dan ook makkelijker."

Buurtbewoners Henk en Wilma Weijman, Clemelinde van Beek en Barbara Hasselaar zitten samen aan een tafel en hebben het gezellig, maar schreven al veel suggesties op. "De congreshal vind ik eigenlijk een heel lelijk gebouw. Het is wel een iconisch gebouw; iedereen kent het. Het mag wel even gepimpt worden", meent Clemelinde.

Éen van de vondsten van het viertal is de samensmelting van verschillende zorgvoorzieningen, vertelt Henk. "Veel voorzieningen voor mensen met een beperking en voor oudere mensen liggen ver van elkaar af. Er is nauwelijks sprake van integratie. Wij denken dat zo'n plan de integratie kan bevorderen en ook het samengaan van jong en oud en maatschappelijke betrokkenheid ten goede kan keren."

Als De Vries met een microfoon een rondje maakt, blijkt dat (maatschappelijke) zorg een rode draad is. Veel bezoekers zien een toekomst voor sociale en maatschappelijke projecten. Bewoners wijzen aanwezige gemeenteambtenaren erop dat de gemeente maatregelen moet nemen om het verkeer rond de congreshal in goede banen te leiden. Sommigen aanwezigen zien de congreshal graag tegen de vlakte gaan wegens de hoge energiekosten, anderen pleiten juist voor zonnepanelen op het dak. Ook komen er ideeën langs als een ruilwinkel, studieplekken, klimwand, oefenruimte en kringloopwinkel. Zenzo bundelt de ideeën en komt binnen drie weken met een update over welke plannen kans van slagen hebben.

Meer berichten