Floor van der Werf met haar winnende foto. (Foto: Rick Praamstra)
Floor van der Werf met haar winnende foto. (Foto: Rick Praamstra) (Foto: Rick Praamstra)

'Perfect plaatje maken kan uren duren'

De gemeente Ede reikte op 9 maart Pluimen uit aan kinderen en jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd. De Edese Post portretteert de winnaars. Floor van der Werf is hobbyfotografe en legde tijdens een vakantie op een Deens eilandje een winnend tafereel vast.

Door Rick Praamstra

EDE - Zelf vond ze het eigenlijk niet eens zo'n mooie foto, maar inmiddels is ze er wel van overtuigd dat haar foto van een rennende jongen tijdens de zonsondergang best wel geslaagd is. Dat vond ook de jury van de National Geographic Junior fotowedstrijd die haar foto de beste vond in de categorie Landschap.

De foto maakte ze al tijdens de eerste avond. Ze zag links een boom, in het midden een jongen die achter meisjes aanrende en rechts een huis tegen de achtergrond van de ondergaande zon: het perfecte plaatje. "De foto schetste onbewust mijn vakantie in één beeld. Het is een herinnering in beeld: het is gewoon vrijheid en doen wat je wilt."

Denken in beeld

Fotograferen doet de 17-jarige havo-leerling van het Marnix College al sinds ze voor het eerst een iPod in haar hand hield. Op haar elfde krijgt ze haar eerste spiegelreflexcamera en maakt ze professioneler foto's. Fotografie is een vanzelfsprekendheid voor haar. "Ik denk altijd in foto's en beeld. Ik zie dan het plaatje al voor me in mijn hoofd. Als ik naar buiten kijk en het dit soort weer is (tijdens het interview is het stralend weer), dan zie ik alweer iets moois voor me."

Dat wil niet zeggen dat het uiteindelijke resultaat van de foto hetzelfde is als haar idee. "Negen van de tien keer is het niets. Een echt goede foto is ook vaak toeval of een geluksmomentje." Floor is kritisch op zichzelf en haar fotografie. "Ik neem er soms veel tijd voor. Het kan uren duren voordat ik het perfecte plaatje heb. Ik ben eens anderhalf uur met een eekhoorn bezig geweest; dat beest sprong de hele tijd heen en weer."

Natuur

De Edese maakt soms portretfoto's, maar natuurfotografie heeft haar voorkeur. "In het nieuws hoor je altijd de negatieve dingen van de natuur zoals natuurrampen. Ik benadruk liever de positieve kant; de natuur is zo mooi." Haar winnende foto schoot ze tijdens de gezinsvakantie op Fanø, een Deens waddeneiland. Dankzij de foto zal de herinnering aan dit eiland vol authentieke huisjes en lieve eilandbewoners altijd blijven. "Dat vind ik het leukste aan fotograferen; dat je in één beeld een herinnering vastlegt. Normaal vergeet je dingen op den duur, maar met een foto kan je een vakantie, of een hele dag of een gebeurtenis weer terughalen."

Hobby

Ondanks dat ze de fotowedstrijd won en zo bevestigd werd in haar talent, wil ze niet professioneel fotografe worden. "Er is weinig werk in, je zal er altijd iets bij moeten doen. Doorbreken is maar voor weinigen weggelegd. Ik wil juf worden en later docent op een middelbare school. Fotografie zal ik zeker als hobby blijven doen."

Meer berichten