In een mooi rustig tempo en met strakke maatvoering zette dirigent Van der Pol het prachtige openingskoor in.
In een mooi rustig tempo en met strakke maatvoering zette dirigent Van der Pol het prachtige openingskoor in. ((Foto: www.anypicture.nl))

Indrukwekkende 'Matthäus' terug in Ede

Op zaterdag 6 april klonk in de uitverkochte Oude Kerk in Ede de Matthäus Passion van J.S. Bach.
Uitvoerenden waren COV Sursum Corda uit Lunteren, orkest 'Concerto Barocco' en het Ripienokoor van Koorschool Midden-Gelderland, het geheel o.l.v. dirigent Gert Jan van der Pol.

Door Gertie Savelkoul

Ede - Sinds 2013 is een nieuwe uitvoering van de Matthäus uniek voor Ede. Voor het laatst voerde COV Excelsior dit magistrale Bachmonument uit. Om zo'n kostbaar werk neer te zetten moest Sursum Corda enkele jaren sparen, aldus Van der Pol.

In een mooi rustig tempo en met strakke maatvoering zette dirigent Van der Pol het prachtige openingskoor in. De koorklank was direct al mooi vol en helder en de concentratie bij de koorleden uitstekend. De zangers van koor 1 zongen vaak hele delen uit het hoofd.

De verschillende emoties van de koordelen kwamen goed over, hoewel de tekst, vooral in de snelle delen, soms minder goed verstaanbaar was. Gelukkig konden de toehoorders de tekst meelezen in het prachtig uitgevoerde
programmaboekje. De voor Bach zo kenmerkende lijnen bij de koralen liet Sursum Corda heel mooi horen. Met een zilverachtige koorklank zongen de kinderen van het Ripienokoor vol overgave en uit het hoofd mee. Hun stemmen voegden een extra dimensie toe aan de koralen.

Ook de soms moeilijke a capella inzetten werden door het koor haarzuiver en stevig ingezet. Jammer was het dat de koorklank soms wat uit balans was door het tekort aan mannenstemmen.
Enkele kleine solopartijen werden niet vertolkt door de solisten, maar knap neergezet door diverse koorleden.

Tenor Seil Kim vertolkte de rol van evangelist en bas-bariton Berend Eijkhout die van Christus. De aria's en overige rollen werden vertolkt door sopraan Claudia Couwenbergh, altus Rob Meijers, tenor Gerben Houba en bas-bariton Timotheus Maas. Zij gaven met hun prachtige vertolkingen de Passion cachet.

Het orkest Concerto Barocco bood een mooie en warme ondersteuning voor het koor. Echter klonk het soms wat 'ijl' door de enkele bezetting van de strijkers. De hobo d'amore ontroerde het publiek met zijn kenmerkende geluid. Ook de viola da gamba en de hobo da caccia droegen bij aan de prachtige warme barokklank.
De aanblik van de plukbas en zijn bespeelster gaf de uitvoering nog een extra dimensie: zij dansten letterlijk mee op de cadans van de alt-aria 'Erbarme dich'.

Al met al een indrukwekkende uitvoering van de Matthaüs Passion. Een genot om naar te luisteren, wat ook bleek - na een gepaste stilte - uit het aanhoudende applaus na afloop van het concert.

Tot slot een (ongebruikelijke) oproep van de recensent aan alle mannen (vooral tenoren): sluit u aan bij COV Sursum Corda: een prachtig koor. Dirigent Gert Jan van der Pol voegt eraan toe dat alle andere stemmen ook heel welkom zijn.

Meer info: covsursumcorda.nl

Meer berichten