Betty van Braak-Eerbeek heeft in het boek ‘Jezus alleen’ haar levensverehaal geschreven en een eerbeton aan haar ouders. (Foto: Diana Kervel)
Betty van Braak-Eerbeek heeft in het boek ‘Jezus alleen’ haar levensverehaal geschreven en een eerbeton aan haar ouders. (Foto: Diana Kervel) (Foto: Diana Kervel)

'Mijn levensverhaal heeft veel gebracht'

Eigenlijk heeft ze haar hele leven lang geschreven aan het boek Jezus alleen. De grote vragen waar ze zelf mee worstelde, maar ook fragmenten van hoop, omgaan met je medemens maar vooral de wijsheid van God en leven met Jezus aan je zijde.

Door Diana Kervel

Ede - Betty van Braak houdt al haar leven lang een dagboek bij. Met het overlijden van haar ouders werd dit voor haar belangrijker dan ooit om ervaringen en emoties van zich af te schrijven. "Mijn boek heeft eigenlijk verschillende boodschappen, maar de overkoepelende is toch wel dat in welke situatie je je ook bevindt, ken Jezus erin en vraag Hem om wat je mist of het nu gaat om geduld, liefde, wijsheid, oprechtheid of troost."

Actief omgaan met rouw

"Mensen vinden het moeilijk om te gaan met iemand die verdriet heeft. Je normale vrolijke zelf is dan vervangen door iemand die zoekende is en zich staande probeert te houden. Ik raad niemand aan om alleen de woorden op papier te zetten, maar ook emoties te delen met familie en vrienden. Andere betrokkenen roep ik op om naar de rouwende toe te stappen, om actief ermee om te gaan. Ik wil een lans breken voor medeleven."

Eenvoud

"Mijn drie kinderen hebben mijn ouders nooit gekend. Dit boek is een eerbetoon en zo komen ze te weten hoe ik me hen herinner en hoe dankbaar ik ben voor alles. Ik voel nog iedere dag hoe uniek ze waren in hun liefde voor elkaar en voor ons. Die liefde was misschien niet heel vanzelfsprekend in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Hoewel mijn ouders Hervormd zijn getrouwd, heeft mijn moeder na enkele jaren toch heel bewust voor de Gereformeerde gemeente in Nederland gekozen. Mijn vader liet haar daar geheel vrij in, maar bleef zelf waar hij zat. Ik heb beide kerken bewust meegemaakt en geloof dat we altijd met onze moeilijkheden bij God terecht komen, zonder enige voorbehoud." Vanuit beide kerken heeft ze veel vragen over het geloof gehad en beschrijft vanuit de kindrol hoe sommige vragen nog steeds leven bij zoveel mensen. "Ik wil daarmee de eenvoud van het Evangelie van Jezus uitleggen."

Knuffel

"Mijn levensverhaal opschrijven heeft mij veel gebracht. Het brengt verdieping in de contacten met mensen.
De ervaring maakt ook alles relatief. Niet overal koste wat het kost op tijd willen zijn, maar vooral nog even openstaan voor een knuffel voor de kinderen."
Een volgend boek zal er niet op korte termijn komen denkt Betty van Braak: "Toch blijf ik altijd gedichten opschrijven over het leven met Jezus, dus wie weet worden die nog eens gebundeld."

Print on demand

Jongbloed is een platform dat iedere schrijver in staat stelt om op een professionele wijze zijn boek uit te geven. Het boek 'Jezus alleen' van Betty van Braak is te koop via www.jongboek.nl voor 9,95 euro.

Meer berichten