De stille tocht tijdens de Passie van 2018 door de Rietkampen.
De stille tocht tijdens de Passie van 2018 door de Rietkampen. (Foto: )

'De Passie verbindt kerken en geloven'

The Passion is al jaren een grote tv-hit. De Edese Raad van Kerken houdt op 19 april, Goede Vrijdag, nu voor de tweede maal haar eigen Passie. Een stuk ingetogener dan het EO-spektakel, hoopt de Raad dat in Ede de Passie een traditie wordt die verbindt.

Door Rick Praamstra

EDE - Erna Hulstein zag drie jaar terug een Passie tijdens haar vakantie en wilde dat toen ook in Ede doen. Toen zij die eerste keer in Holten meeliep in de stille tocht achter het grote, witte kruis, riep dat emoties op bij het lid van de Raad van Kerken. "Tijdens het lopen dacht ik aan het lijden van Christus, maar ook aan het lijden van mensen in deze huidige tijd. Dat kwam bij mij echt in de tocht en ook tijdens de dienst naar voren."

De eerste editie vond vorig jaar plaats in kerkelijk centrum Emmaüs en bleek direct succesvol, vertelt de Edese. "We hebben zoveel enthousiaste reacties ontvangen, van 'wow, wat is dit mooi'. De Emmaüs zat helemaal vol." De Beatrixkerk is dit jaar de locatie van de viering. De stille tocht begint vanuit de Antoniuskerk. De Beatrixkerk heeft meer zitplaatsen dan de kerk van vorig jaar.

Naast de Emmaüs, Beatrixkerk en de Antoniuskerk, werkt ook de Kleopasgemeente mee aan het evenement. Het zijn vier verschillende kerken met elk hun eigen geloofsbelevenis. Maar dat maakt de passie volgens Hulstein juist ook zo mooie gebeurtenis. "Het streven vanuit de Raad van Kerken is om diverse kerken en geloven met elkaar te verbinden. We geloven allemaal in God en het lijdensverhaal. Niet elke kerk wil meedoen; sommige vinden het iets te modern. Maar juist de kerken die wel meedoen, kan je via de passie met elkaar verbinden."

Verbinding is nodig, vindt de initiatiefneemster van de passie. "Je kweekt zo meer begrip voor elkaar. Bepaalde kerken zitten op een eilandje en doen hun eigen ding. Ik ben voorstander van oecumenische samenwerking. We hebben voor deze viering bijvoorbeeld ook de moskeeën uitgenodigd. Het is belangrijk dat je met elkaar samenwerkt en elkaar gewoon aankijkt zodat je merkt dat je niet zo vreemd bent voor elkaar."

Meer berichten