Staatssecretaris Blokhuis (rechts) op bezoek bij Welkom. Links Cora van de Bovenkamp en naast haar Erik Plomp. (foto: José van der Burg)
Staatssecretaris Blokhuis (rechts) op bezoek bij Welkom. Links Cora van de Bovenkamp en naast haar Erik Plomp. (foto: José van der Burg) (Foto: )

Blokhuis zeer positief over Welkom

Staatssecretaris Paul Blokhuis bezocht dinsdag 19 maart Welkom in Veenendaal. Dit woonconcept helpt mensen in de knel niet alleen aan een dak boven hun hoofd, maar helpt bewoners ook om hun leven weer op de rit te krijgen. Naast een rondleiding en diverse gesprekken met betrokken partijen werd er ook feestelijk nieuws bekendgemaakt. Er komt namelijk een tweede locatie in Ede.

Door José van der Burg

Veenendaal - Het waren niet de makkelijkste verhalen die Blokhuis te horen kreeg tijdens zijn bezoek. Verhalen van mensen die noodgedwongen in een camper woonden of ondergedoken hebben gezeten. Maar ook verhalen die goed lieten zien wat Welkom voor de bewoners betekent. Eén van hen vertelde de staatssecretaris: "In plaats van overleven, kan ik nu weer leven. Ik ben weer mens."

Integraal woonconcept

Initiatiefneemster Cora van de Bovenkamp vertelde dat zij in haar vorige werk veel mensen tegenkwam die hun leven niet op orde hadden en die vastliepen in het systeem. "In de auto luisterde ik toen vaak naar het lied 'Met open armen'. Het raakte me." Ze bedacht een integraal concept dat zich niet op wonen alleen richt. Blokhuis gaf aan erg enthousiast te zijn. "Dit sluit naadloos aan bij waar we landelijk mee bezig zijn. De opvang voor mensen die ergens een keer een verkeerde wissel gehad hebben. Ik denk dat de euro's die je investeert in een project zoals dit heel goed besteed zijn." In Veenendaal worden nu al mensen opgevangen die eigenlijk uit Ede komen. Er is dus zeker behoefte aan een locatie daar. Erik Plomp, beleidsadviseur Wmo bij de gemeente Ede legt uit waarom hij enthousiast is. "Iemand die dakloos raakt gaat de opvang in en krijgt hulp bij uitkeringen of werk. Pas daarna wordt er gekeken van 'waar zou je kunnen gaan wonen?' Maar als je dat omdraait, dan creëer je rust."

Locatie Ede

In Ede zal Welkom van start gaan met 28 woningen al wil Van de Bovenkamp dit graag snel uitbreiden. "In Veenendaal hebben we vorig jaar 120 mensen mogen helpen. En er zijn veel mensen vanuit een lange bijstandssituatie naar werk gegaan." Het succes van Welkom is volgens haar te danken aan het complete plaatje dat zij hebben van bewoners, waardoor ze sneller op problemen kunnen inspringen. Eén van de bewoners bevestigt dit. "Als je even niet lekker in je vel zit dan wordt dat snel gesignaleerd. Dan vraagt er iemand of je zin hebt in een kop koffie."

Bewoners moeten wel echt gemotiveerd zijn om hun leven te veranderen om bij Welkom te mogen wonen. Het doel is ervoor zorgen dat mensen binnen 2 jaar weer zelfredzaam zijn. Dat wil niet zeggen dat na die tijd de begeleiding gelijk stopt. "Er zijn ook mensen die hier nog komen eten of meedoen met de activiteiten. Ze kunnen zelf kiezen waar ze behoefte aan hebben. De deur staat open."

Meer berichten