Foto:

Raad stemt in met miljoenen voor WFC

Het WFC Experience lijkt er nu echt te komen. De Edese gemeenteraad stemde donderdagavond in met een subsidie van 6 miljoen euro en een lening van 26 miljoen euro aan de nog op te richten stichting die het voedselattractiepark moet gaan realiseren. De SGP en BurgerBelangen stemden tegen.

Door Rick Praamstra

EDE - Wethouder Leon Meijer is 'blij en opgelucht' dat de raad instemde met de plannen. "Het is een heel pakket: er is een subsidie, er moet een stichting komen, we gaan een lening geven voor de bouw en wat betekent dat voor de grond en grondexploitatie? De afgelopen drie maanden hebben we de raad stap voor stap meegenomen. Hebben ze het gesnapt? Zijn ze tevreden? Durven ze het risico te nemen? Zien ze de kansen die ik zie? Maken ze die stap en geven ze het college de ruimte om te bouwen? Nou, die geven ze, dus pffew."

Zorgen waren er wel bij de gemeenteraadsleden. Zo zei VVD-raadslid Thimo Harmsen dat zijn partij 'pijn in zijn buik heeft' van de financiële risico's. "De beoogde bezoekersaantal van 330 duizend bezoekers lijkt hoog." Daarom dienden de liberalen samen met het CDA en D66 een amendement (wijziging in tekst van plannen WFC) en motie (verzoek aan college) in die financiële zekerheid moet inbouwen. Het amendement vraagt het college de raad tijdig te informeren over criteria rond de second opinion die er gaat komen over de plannen en terug te komen bij de raad als die negatief uitvalt. Ook wilden de indieners dat de bereidheid tot dragen van financieel risico een criterium wordt bij de aanbestedingsprocedure voor een exploitant.

SGP-raadslid Gerrit Flier vroeg aan Harmsen wat er gebeurt als de raad het amendement naast zich zou neerleggen. "Dat zullen we het heel lastig krijgen en tijdens een schorsing elkaar diep in de ogen moeten aankijken. Voor de VVD is dit amendement cruciaal." Het amendement werd echter ingetrokken nadat Meijer toezegde de raad over alles te informeren wat er in het amendement staat.

Dat was voor de SGP weer reden om schorsing aan te vragen. Na overleg kapittelde Flier het besluit om het amendement in te trekken. "De SGP vindt dat onbegrijpelijk. De VVD laat zich inpakken door de wethouder. Van de grote woorden van de VVD is nog maar weinig overgebleven. Dit maakt de besluitvorming er niet makkelijker op."

De SGP stemde later tegen de miljoeninjectie. De partij vond het financieel risico te groot, zeker nu er een structureel tekort is van 10 miljoen euro in het sociaal domein en daarin bezuinigd wordt. Ook BurgerBelangen kende te veel twijfels over de levensvatbaarheid en stemde tegen.

Meijer bleek na de vergadering teleurgesteld in de SGP. "Ik heb ze vandaag nog tweemaal geappt om te vragen of ze nog informatie nodig hadden, maar ik kreeg geen antwoord. Ik had een signaal op prijs gestemd als ze van plan waren om tegen te stemmen." De wethouder vond hun argumentatie niet steekhoudend. "Onze uitgaven in het sociaal domein lopen niet in de pas met wat we van het rijk ontvangen. Ede zelf heeft geen financieel tekort."

Het college hoopt dat na de zomer de stichting het levenslicht ziet. De stichting gaat een exploitant en aannemers zoeken voor de realisatie van het attractiepark. Ze is verantwoordelijk voor de inhoud waarbij ook de 'wow - en funfactor' van belang is. Het WFC Experience zal naar verwachting in 2022 de deuren openen. Tickets gaan - afhankelijk van gezinnen tot klassen - 10 tot 18 euro kosten.

Meer berichten