Foto:

Handen uit de mouwen voor MOMO

Het weer zat niet helemaal mee afgelopen zaterdag tijdens NLdoet; de jaarlijks terugkerende vrijwilligersactie van het Oranjefonds. Maar bij MOMO theaterwerkplaats liet niemand zich daardoor tegenhouden. Er werd geschilderd, gesnoeid en schoongemaakt en tussendoor werden de vrijwilligers getrakteerd op een muzikaal intermezzo in het theatercafé van de werkplaats.

Door José van der Burg

Ederveen - Buiten is het fris, maar binnen kunnen de vrijwilligers op een warm welkom rekenen. Er is ontvangst met koffie en cake en sommige vertrouwde gezichten worden zelfs met gejuich begroet. Na de officiële opening is het tijd om te gaan klussen en al snel zijn er overal mensen hard aan het werk. Voor sommigen is de werkplaats bekend terrein, anderen krijgen eerst een rondleiding. In de omgebouwde meubelfabriek is genoeg te zien. Een theaterzaal met podium bijvoorbeeld, en ruimtes waar deelnemers zelf decorstukken en kleding maken. Maar ook een kas en een heus amfitheater. Kortom, een plek waar er genoeg klussen te doen zijn.

Een plek voor talent

MOMO theaterwerkplaats is er voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar, zo benadrukt initiatiefneemster Ellis Hiensch, de werkplaats is meer dan alleen een dagbesteding. Het is een plek waar mensen met en zonder beperking bezig zijn met kunstzinnige activiteiten en waar talenten onder leiding van ervaren theatermakers een podium krijgen. Dat kan zijn in de vorm van een grootschalige theaterproductie, maar ook bijvoorbeeld in de vorm van korte films, dans of muziek.

Kruiwagens vol hout

Buiten staat vrijwilliger Jan Versteeg. Normaal gesproken vervoert hij deelnemers van en naar de werkplaats maar vandaag heeft hij zich over een grote stapel wilgentenen ontfermd. Hij vindt het belangrijk dat er een plek is zoals MOMO en helpt daar graag aan mee. Van de miezerende regen lijkt hij niet zo veel last te hebben. Even verderop komt wethouder Hester Veltman aanlopen met een kruiwagen vol met takken. Ze is volop bezig geweest met het zagen en sjouwen van hout voor de kachel en de houtsnippers voor de parkeerplaats. Ook burgemeester Kats uit Veenendaal is druk aan het zagen. Gelukkig worden alle vrijwilligers goed verzorgd. Er lopen deelnemers rond met koffie en thee en schalen vol met fruit.

Muzikaal optreden

Als iedereen is aangeschoven voor de lunch met soep en broodjes worden de vrijwilligers getrakteerd op een muzikaal optreden van enkele deelnemers. Zelfgeschreven nummers worden afgewisseld met bekende nummers en het publiek geniet zichtbaar. Het applaus na afloop is dan ook uitbundig. Ondanks het slechte weer is het duidelijk een geslaagde dag voor zowel MOMO als voor de vrijwilligers.

Meer berichten