Hans de Roode toont het materiaal dat kraaien van de daken van huurwoningen pikken.
Hans de Roode toont het materiaal dat kraaien van de daken van huurwoningen pikken. (Foto: Rick Praamstra)

Vogels plunderen kunststof van daken

Rick Praamstra

Kraaien pikken isolatiemateriaal in daken kapot van huurhuizen aan de Diedenweg in Ede. Stukken daarvan belanden bij tuinen en dakgoten van buurtgenoten en op de straat. Bewoner Hans de Roode is er klaar mee en wil dat de verhuurder en de gemeente tot actie overgaan.

Door Rick Praamstra

EDE - De Roode toont een emmer vol kunststof; al twee jaar heeft hij last van kraaien die hun nest bij elkaar pikken. Hij woont in een twee-onder-een-kapper aan de Diedenweg en zag enkele jaren geleden huurhuizen verrijzen tegenover hem. Al snel zagen vogels hun kans schoon en pikten kunststof van de daken kapot. Het levert schade op voor de buurt. "Ik heb net een bedrijf opdracht gegeven om mijn dakgoot schoon te maken."

Hij en zijn buurman hebben hun beklag gedaan bij de gemeente Ede en verhuurder ACM Vastgoed, maar dat leidde tot weinig resultaat. Recentelijk ontving hij wel een mail van ACM dat ze een aannemer naar de situatie laten kijken. Ede stuurde twee ambtenaren van wijkbeheer. "Ze zeiden dat ik het kunststof maar moest laten liggen. Het komt dan vanzelf in de put en dan haalt het waterzuiveringsbedrijf het er wel uit." Deze opmerking verbaasde De Roode en zijn buurman. "We worden als bewoners doodgeknuppeld met regels rond het milieu en dan zeggen ze dit. Ik vind het onbegrijpelijk."

Rooster

Het is niet de bedoeling van de Edenaar om de gemeente of ACM af te vallen. Hij wil gewoon dat er wat gebeurt aan de situatie. Zo doet hij de suggestie om de dakgoten af te dekken met een rooster zodat de kraaien er niet meer in slagen om iets kapot te pikken en hoopt hij dat de gemeente de rommel die op de straten komt, gaat opruimen. "Het lijkt mij dat de gemeente het ook niet prettig vindt dat dit op hun grond ligt."

ACM geeft toe meerdere klachten te hebben ontvangen, mailt directeur Bart Brulot. "Wij hebben van enkele omwonenden signalen ontvangen van vogels die mogelijk 'pikken' aan het isolatiemateriaal van de daken. Wij hebben de ontwikkelaar van de woningen verzocht om te onderzoeken of dit daadwerkelijk afkomstig is van deze daken aangezien dit voor de bewoners van de betreffende woning niet waarneembaar is. Indien de vogels 'pikken' aan het isolatiemateriaal zullen we hier een voorziening voor moeten treffen."

Geen partij

Pepijn Boekhorst, woordvoerder van de gemeente Ede meldt dat zij zelf weinig aan het probleem kan doen. "De gemeente is hierin formeel geen partij omdat het woningen van particuliere eigenaren zijn of van een commerciële verhuurder. Die moeten onderling een geschil oplossen. Omdat we als gemeente het wel belangrijk vinden dat de overlast wordt aangepakt, hebben we actief contact opgenomen met de verhuurder." Op de vraag wat de gemeente van de opmerkingen van de ambtenaren vindt, gaf de woordvoerder geen antwoord.

Meer berichten