Foto: Rick Praamstra

VVD-Ede houdt politiek café over bedrijventerreinen in Food Valley

Zoals het een VVD-borrel betaamt eindigde de avond met een biertje en borrelhapjes, nadat de Edese VVD-politici en ondernemers eerst de meest recente ontwikkelingen rond bedrijventerreinen voorgeschoteld kregen. Een politiek café bij ICT-bedrijf Bit, middenin de week.

Door Rick Praamstra

EDE - Economie en werkgelegenheid zijn hete hangijzers voor de VVD. Ondernemers spelen daarin een belangrijke rol, meent de liberale partij. Ede is daar geen uitzondering in. ''Een welkome klimaat creëren is dan belangrijk'', zegt VVD- raadslid Thimo Harmsen. "Één ding is duidelijk: ondernemers brengen per definitie werk mee. Inwoners profiteren als er meer werkaanbod is in Ede. Ze hebben meer keus en kunnen beter terecht. Alles wat we hebben aan ambitie in Ede begint met dat we het met zijn allen economisch ook kunnen bolwerken."

Hectare

Een gezond aanbod van bedrijventerreinen speelt daarin een rol. Om te inventariseren wat er zoal speelt, nodigde de VVD bedrijfsmakelaar Jan Paul van de Hoef uit, tevens bestuurslid van Edes Bedrijfs Contact. Hij hield een betoog over onder meer de hoeveelheid hectares van bedrijventerreinen in de gemeente Ede. Zo rekende hij voor dat er ongeveer 466 hectare van deze locaties in Ede is.

De komst van het World Food Center zou een flinke impuls kunnen geven door een toename van 100 hectare, vertelde Van de Hoef, maar veel ruimte voor uitbreiding is er niet. "Dat is wel een dingetje. Je kunt wel blijven bouwen, als er plek is aan de overkant van de A12 of A30 of zelfs op de Ginkelse Heide, maar het houdt weleens op. Je kunt beter inzetten op kwaliteit en bestemmingsplannen aanpassen. Zo zou je hoger kunnen bouwen of het kunnen zoeken in de diepte van terreinen."

Ruimte

Conny Biezen, Gedeputeerde van Gelderland hamerde op regionale samenwerking. "Nederland groeit qua aantal inwoners, we bewegen meer van A naar B. We hebben ruimte nodig, maar dat is beperkt. Het doel van de provincie is dat we kwalitatieve en duurzame werklocaties krijgen. Hoe ga je dat bereiken? Door in de regio afspraken te maken."

Wethouder Hester Veltman sprak tijdens het politiek café over de arbeidsmarkt in de Food Valley. Zo hebben sommige sectoren het zwaar om goed personeel te vinden. Vooral de techniek, ICT en de transport en logistiek hebben grote moeite om vacatures in te vullen. Veltman stuurde daarom aan op samenwerking tussen ondernemers, overheid én onderwijs.

Meer berichten