De drie eigenaren van Escape Ede in het decor. Links Mark Janssen, rechts Nico Calandra en op de voorgrond Daniël Modderkolk.
De drie eigenaren van Escape Ede in het decor. Links Mark Janssen, rechts Nico Calandra en op de voorgrond Daniël Modderkolk. (Foto: Rick Praamstra)

Wat is er gebeurd in hotelkamer 1803?

'Trots als een pauw' voelen ze zich. Drie brandweercollega's besloten in 2018 hun creativiteit te prikkelen en begonnen een escaperoom. Het concept rond een mysterie in een hotel bedachten ze zelf en ook bouwden ze de ruimte zelf. Vrijdagavond opende wethouder Willemijn Vreugdenhil Escape Ede.

Door Rick Praamstra

EDE - Nico Calandra, Daniël Modderkolk en Mark Janssen verwelkomden in december al de eerste fanaten die proberen te ontsnappen uit een gesloten kamer. Escaperooms zijn populair; een vrijgezellenfeest zonder is tegenwoordig een zeldzaamheid. De drie brandweermannen zagen hun kans schoon, vertelt Modderkolk. "Mensen bij de brandweer zijn veelal technische mensen. Ik ben een uit de kluiten gewassen doe-het-zelver, Nico heeft een historie als decorbouwer en Mark komt uit de elektrotechniek. We wilden eigen baas zijn en onze creativiteit goed kwijt kunnen."

Als in december de eerste 'escaperoomers' het mysterie rond het kamermeisje proberen op te lossen, is de spanning hoog bij de mannen. Maar als de reacties positief zijn, is er al snel de zekerheid dat ze hun zaakjes op orde hebben. Modderkolk: "We hadden niet durven dromen dat klanten al zo snel positief waren. We dachten dat we het de eerste maanden nog rustig zouden krijgen en we in december en januari maar een paar groepen zouden krijgen, maar het liep direct al goed. Het was moeilijk om er tijd voor vrij te maken."

Door de populariteit van escaperooms, is de druk hoog om origineel te blijven. Hoe probeert Escape Ede dat te bereiken? "Wij hebben ingezet op spanning en afwerking", verheldert Modderkolk. "Deelnemers moeten het idee hebben dat ze in een andere wereld lopen."

Inmiddels hebben sinds december zo'n tachtig groepen de 'room' gedaan. Veertig procent lukte het om binnen het uur zichzelf te bevrijden en het record staat op 52,5 minuut. De drie eigenaren vermaken zich elke keer weer met de kandidaten, zegt de 'doe-het-zelver'. "We zagen tachtig verschillende films. De ene groep wordt gek, de ander zwaar gefrustreerd. Dat is echt leuk om te zien." Meer info: www.escape-ede.nl.

Meer berichten