Foto: Rick Praamstra

Oog in oog met de parachutisten uit '44

De Ginkelse Heide krijgt deze zomer 'Vensters op het verleden' als landmark. Het ontwerp van Karin Colen kreeg twee derde van de vijfduizend stemmen in een onlineverkiezing die de gemeente Ede had uitgeschreven. Dit maakte de gemeente maandag bekend.

Door Rick Praamstra

EDE - De gemeente Ede schreef de wedstrijd uit om tijdens de Airborne-herdenking van 75 jaar operatie 'Market Garden' in september een object te presenteren die het verhaal van dit treurig stukje oorlogsgeschiedenis vertelt. 'Vensters op het verleden' versloeg 'De Terugblik' en 'Landmark Yankee' en beeldt de luchtlandingen op de Ginkelse Heide uit. Te zien is een landende parachutist op ware grootte omringd door droppende parachutisten.

Inspireren

Colen liet zich inspireren door de geschiedenis op een plek waar nu zo de rust en leegte heerst, vertelt ze in het raadhuis. "Militairen zijn hier gedropt terwijl de Duitsers tegengas gaven en ze uit de lucht schoten. In het ontwerp met de parachutes en de vliegtuigen vond ik het belangrijk dat je echt oog in oog kunt staan met een militair, dat het een menselijke maat heeft. Alle draden in het ontwerp zijn symbolisch voor het tegenvuur en de hectiek van het moment."

De ontwerpster uit Den Dungen (Noord-Brabant) is in haar nopjes dat 'Vensters op het verleden' gewonnen heeft. "Ik ben er hartstikke blij mee. Je hoopt dat veel mensen achter je ontwerp staan. Ik vond het heel spannend; het is moeilijk om het los te laten. Het liefst had ik iedereen aangesproken om over mijn ontwerp te vertellen."

Beleving

Wethouder Peter de Pater, behelst met de portefeuille toerisme, benadrukt dat de landmark geen monument is. "Het is niet de bedoeling dat er bloemen gelegd gaan worden. Het idee was dat de landmark opgaat in de omringende landschapselementen. Het is een belevingsmoment zodat bezoekers beseffen en beleven wat hier is gebeurd."

De Pater liet zich niet verleiden tot een uitspraak welk van de drie geselecteerde ontwerpen (Ede ontving in totaal zeventien ontwerpen) zijn voorkeur genoot. "Het mooie van deze opzet en voorselectie is dat er echt drie toppers uit zijn gekomen.Tijdens de voorselectie zijn er pittige gesprekken gevoerd en hebben we uren zitten dimdammen. Elk van de drie ontwerpen straalde kracht uit."

Onthulling

Het budget voor het 'belevingsmoment' is 220 duizend euro, waarvan de provincie Gelderland een ton voor zijn rekening neemt. Het werk komt te staan in de buurt van de Schaapskooi en wordt een startpunt voor routes die leiden langs plekken uit de Tweede Wereldoorlog in en rondom Ede. 'Vensters op het verleden' wordt in de zomer geplaatst. en in de herdenkingsmaand september officieel onthuld. Er komt in die maand ook een tentoonstelling waarin alle zeventien ontwerpen die de gemeente ontving een plaats krijgen.

Meer berichten