De Edese gemeenteraad in vergadering. (Archieffoto Rick Praamstra)
De Edese gemeenteraad in vergadering. (Archieffoto Rick Praamstra) (Foto:)

Ede wil gaan lenen voor vastgoed WFC

Het college wil een miljoen euro extra opnemen in de begroting voor de realisatie van het World Food Center Experience. Tevens vraagt het de raad toestemming voor een lening van 26 miljoen euro voor (ver)bouw van het vastgoed van het Experience. De raad toonde zich kritisch donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Door Rick Praamstra

EDE - Gemengde gevoelens bij de raad donderdagavond. De partijen zien zeker de voordelen van het WFC Experience: het zet Ede op de kaart als hét centrum van voeding, duurzaamheid en educatie, zorgt voor een economische impuls en levert banen op (1100 tot 1700 fte is de verwachting). Ook de Provinciale Staten vergaderde deze week over het WFC. Zij besluiten in maart over een bijdrage van 17 miljoen euro. Het rijk moet 5 miljoen euro gaan bijdragen.

Maar zorgen zijn er ook. De bereidheid vanuit het bedrijfsleven om jaarlijks 5 miljoen te investeren in de foodattractie blijkt toch tegen te vallen. Het was één van de voorwaarden waardoor de raad in 2014 instemde met een bedrag van 5 miljoen euro in de begroting. Het college vraagt nu dus één miljoen meer en om een lening en draagt zelf voor twee derde de financiële verantwoordelijkheid (Gelderland een derde) als blijkt dat er te weinig bezoekers komen. De verwachte 330.000 bezoekers zorgen voor een gezonde exploitatie, is de raming. De partners in het project zoeken nog wel een externe exploitant, maar hebben die nog niet gevonden. Laatste redmiddel kan zijn dat er een bv wordt opgericht om zelf de exploitatie te gaan doen.

BurgerBelangen ging het verst in de twijfels over het Experience, bleek uit de woorden van fractievoorzitter Ruben van Druiten. "We zijn bang dat, als de bezoekersaantallen gaan tegenvallen, we in een rattenval terechtkomen waar we niet meer uit kunnen. En dan hebben we maar één optie en dat is bijdragen aan de exploitatie. Dan kunnen we op een gegeven moment kiezen tussen twee kwaden: of we gaan failliet of we dragen bij. Als het failliet gaat is het uiteindelijk toch duurder geweest."

Wethouder Leon Meijer probeerde het 'eerlijke verhaal' aan de raadsleden te vertellen. Hij benadrukte dat de partners niet zomaar een businessplan in elkaar gedraaid hebben en het plan veilig en werkbaar is. Hij betoogde dat het bezoekersaantal van 330.000 bezoekers niet uit de lucht gegrepen is. De wethouder zei er nog bij dat ook met 225.000 bezoekers er marge is. Desondanks komt er, op aandringen van de Provinciale Staten, een second opinion naar de bezoekersaantallen.

Al blijven gestructureerde miljoenen van het bedrijfsleven uit, toch worden ze uitgenodigd tot bedragen van 50.000 tot 200.000 per jaar in ruil voor onder meer merkexclusiviteit, gratis toegangskaartjes en eerste recht van levering producten en diensten. De raad vergaderde na de openbare vergadering nog verder in het geheim over toezeggingen vanuit het bedrijfsleven. Op 21 maart neemt de raad een besluit over het voorstel van het college.

Meer berichten