Iris Timmer en Emma Thies na de première van hun film 'Hard IJs' in Cultura (Foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Iris Timmer en Emma Thies na de première van hun film 'Hard IJs' in Cultura (Foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: )

Rapportcijfer 9 voor film Kimberley Bos

Een 9! Dat cijfer kregen de studentes Emma Thies en Iris Timmer voor hun documentaire 'Hard IJs' over de Edese skeletonster Kimberley Bos. De film ging woensdagavond feestelijk in première in Cultura.

Door Jacqueline Imminkhuizen

Ede - Kimberley Bos was de eerste Nederlandse skeletonatlete ooit die meedeed aan de Olympische Spelen vorig jaar. Reden voor de twee meiden om een documentaire over deze sportheldin te maken. Iris: "We zitten allebei in het vierde jaar van de opleiding Journalistiek en mochten voor onze minor een documentaire maken. Ik dacht daarbij meteen aan Kimberley. Ik ken haar van de Edese atletiekvereniging waar we samen op zaten. Ze was eerst nog een beetje terughoudend over het idee. Ze vroeg zich af of het wel iets voor haar was. Maar na goed overleg met haar manager werd ze steeds enthousiaster. Ze vond het een mooie manier om deze onbekende sport bij een groter publiek bekend te maken."

De première van de film vond plaats in de theaterzaal van Cultura. Een groot gedeelte van de zaal was gevuld met familie en vrienden van Kimberley en de makers. Kimberley kon zelf helaas niet aanwezig zijn, omdat ze voor de World Cup in Amerika zit. Ze had de film al wel gezien en was erg onder de indruk. In de twintig minuten durende documentaire zien we hoe Kimberley gevolgd wordt tijdens haar trainingen in Ede en Papendal. Er wordt een duidelijk beeld geschetst van haar leven als topsportster in deze best wel eenzame sport. Ook zien we haar tijdens trainingen op de skeletonbaan in Winterberg. "We zijn zes dagen mee geweest naar Winterberg. Dat was best wel zwaar", lacht Emma. "Er lag veel sneeuw en we waren van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan het draaien in de kou. Maar de beelden zijn erg mooi geworden. We hebben in totaal tien draaidagen gehad en we zijn ongeveer een half jaar bezig geweest met de documentaire. Zo'n twintig uur aan beeld hebben we moeten terugbrengen naar twintig minuten. Een hele uitdaging. Het is als een moeilijke puzzel. Ineens heb je het door en maak je hem af."

Meer berichten