Foto: Rick Praamstra

Kroniek van een bewogen politiek jaar

De Lunterse politica, melkveehoudster en docente Irene van de Marel richtte in december 2017 de politieke partij 'Evenwicht' op. Een jaar van uitdagingen, teleurstellingen en boosheid volgt. In haar boek 'Lieve kiezer - Zelfinzichten van een openhartige politicus' geeft ze de lezer een inkijkje in haar werk en leven.

Door Rick Praamstra

LUNTEREN - Op de cover van het boek gebundelde blogs (gepubliceerd op lievekiezer.wordpress.com) staat naast het portret van Van de Marel ook een foto van een vermoorde Syriër. De Lunterse werkte via 'Evenwicht Aleppo' intensief samen met zijn broer Morhaf om de democratie in het door oorlog geteisterde land te hervormen. Haar boek opent ook met een blog over de Syriër. "Sinds de moord heb ik niet zoveel contact meer met Morhaf. Hij is uit zijn lood geslagen."

Toen ze nog raadslid was voor het CDA zocht ze contact met Syrische asielzoekers. Ze wilde liever met hen praten dan over hen toen de raad moest besluiten over de eventuele komst van drie asielzoekerscentra. Op Facebook ontmoette ze Morhaf, in 2014 gevlucht uit de Syrische stad Aleppo. Ze vindt dat instabiliteit daar voor instabiliteit zorgt hier. "Je moet iets doen met immigratie en dus met vrede. Grote machten als de VS, Rusland, Iran en Turkije verdelen landen. Dat leidt tot dictaturen en dus tot vluchtelingen en instabiliteit."

Kussen

Van de Marel vertelt dat het project Evenwicht Aleppo niet is geslaagd. "Het lukte niet om nog meer mensen te vinden. Ze hadden te veel angst voor het Syrische regime van president Assad." Het jaar kende meer teleurstellingen; tijdens de gemeenteraadsverkiezingen behaalt Evenwicht te weinig stemmen om een zetel in de Edese raad te bemachtigen. "Ik voelde me echt slecht dat het me niet is gelukt. Ik heb een dag lang op bed gelegen met een kussen op mijn hoofd. Maar ik ben iemand die wel weer direct opstaat."

Met Evenwicht zocht de docente op het Aeres mbo in Barneveld het midden op. Ze vond dat de politiek gedomineerd werd door links versus rechts en wilde een gebalanceerde middenpartij starten om tegenwicht te bieden aan de twee flanken. Evenwicht staat nu even op een lager pitje. De partij slaat de Provinciale Statenverkiezing op 20 maart over, maar probeert het weer bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Rust

In het onderwijs vindt ze nu rust. "Ik vind het heerlijk in het onderwijs. Ik was jarenlang vier avonden per week weg voor de politiek. Ik bracht 's ochtends de kinderen naar school en ging tot 's avonds tot een uur of 9, 10 door. Het is echt heel hard werken: er zit nooit een eind aan, er is altijd werk en er is altijd iets om over door te praten. Toen de verkiezingen voorbij waren, heb ik een week lang het klokje rond geslapen."

Van de Marel schrijft al sinds 2011 de Lieve Kiezer-blogs toen ze lijstduwer werd bij de Provinciale Statenverkiezing. Ze wilde zich ermee profileren. "Met een blog kan je nuance en humor brengen en jezelf laten zien als politicus. Politici worden vaak verguisd en hebben een slechte naam. Als je politieke standpunten ventileert wordt dat soms verkeerd uitgelegd in de media. Met een blog kan ik open en eerlijk uitleggen wat ik bedoel."

In haar boek beschrijft Irene van de Marel de algemene en Syrische democratie en haar politieke partij Evenwicht. Ook landbouw passeert de revue. Ze betreurt de regels die het voor boeren lastig maakt om hun beroep voort te zetten. 'Lieve kiezer - Zelfinzichten van een openhartige politicus' kost €20,50 en is te bestellen via Boekscout.nl.

Meer berichten