Leerlingen van 'Het Streek' rijden met de witte fijnstofmeter.
Leerlingen van 'Het Streek' rijden met de witte fijnstofmeter. (Foto: Rick Praamstra)

Naar school met wit kastje aan je stuur

De gemeente Ede zet leerlingen van middelbare school 'Het Streek' in om het fietsnetwerk in de gemeente te monitoren. Donderdag deelde verkeersplanoloog Bas Tuitert de eerste witte meetkastjes uit om het fijnstof in de lucht en verkeersoponthoud te meten.

Door Rick Praamstra

EDE - Wethouder Peter de Pater vertelt enthousiast aan leerlingen van de combinatieklas vwo/gymnasium 1 van Het Streek dat zij de trendsetters zijn om de gemeente te helpen om de luchtkwaliteit en doorstroming en veiligheid van het verkeer te meten. Er gaat een vinger in de lucht 'meneer, kunt u iets langzamer praten?' Edese politici weten dat De Pater rap van tong is, maar de brugklassers moeten even wennen aan zijn tempo.

Vier leerlingen hebben de eer om als eersten de fijnstofmeter in ontvangst te nemen. Bedoeling is dat ze vanuit huis naar school het apparaat aan het stuur binden. De meter neemt elke tien seconden data op en zendt iedere twee minuten data naar een server, waar de informatie wordt uitgelezen.

Het project is niet gestart omdat Ede nu zoveel luchtvervuiling kent, legt Tuitert uit. "Wij willen ons geld goed inzetten. We hebben ook nog kastjes met andere sensoren (met een 'paniekknop' die fietsers kunnen indrukken bij gevaarlijke verkeerssituaties). De bedoeling is dat we de kwaliteit van het fietsnetwerk monitoren. Als we dat gedaan hebben, dan kunnen we zien 'hé, daar op die spots is het naadje'. Laten we daar ons geld op inzetten en niet op plekken waar het hartstikke goed gaat."

Dat betekent niet dat de gemeente alle negatieve zaken uit het onderzoek zal aanpakken. "Dat budget hebben we niet, we zullen alleen de zwakste plekken aan gaan pakken", verduidelijkt Tuitert. Voorbeelden van maatregelen zijn fietsers wijzen op alternatieve schonere routes en zorgen voor minder autoverkeer op bepaalde routes. De data die verzameld wordt via de kastjes is anoniem.

De twaalfjarigen Sven Mescher en Jechonja Prinsen zijn twee van de leerlingen die de luchtkwaliteit gaan meten. "Het is een lelijk kastje", zegt Sven. "Maar ik vind het prima om ermee te fietsen. Ik vind het een leuk project. Zo weet je hoe het in de buurt zit met fijnstof en kan er iets gedaan worden om het te verbeteren." Jechonja fietst tien à twintig minuten om op school te komen en weet wel waar er meer fijnstof in de lucht is. "Bij de Prins Maurits-kazerne zijn ze aan het bouwen. De lucht is daar een stuk minder."

De brugklassers zijn blij dat ook de verkeersveiligheid wordt gemeten. Jechonja kan meepraten over onveilige situaties. "Automobilisten komen bij school vaak hard aanrijden. Ik werd opgehaald van school en mijn broertje stak de weg over en werd aangereden. Zijn hoofd bloedde en hij had een scheur en een deuk in zijn hoofd. Het geneest allemaal wel." De leerlingen zullen een week met de fijnstofmeters fietsen. Vanaf maart rolt de gemeente het project verder uit met in totaal twintig kastjes. Deze metingen duren een maand.

Meer berichten