Foto: Ebo Fraterman

Roos Blufpand: Dagboek op muziek

Zangeres en muzikante Roos Blufpand groeide op in Ede en komt er nog regelmatig. Utrecht is tegenwoordig haar territorium. Haar nieuwe muziek werd voor het eerst opgevoerd in het Edese Poppodium.

Door Marcel van den Top

EDE - Ze woont er niet meer, Utrecht is haar nieuwe territorium, maar ze komt nog regelmatig in Ede. "Het voelt toch een beetje als thuiskomen", vertelt ze in haar ouderlijk huis. "Ik ben opgegroeid in de Rietkampen. Veel tijd doorgebracht op schommels en glijbanen. Ik kan hier even op adem komen tussen alle afspraken door. Het is razend druk, maar dat is ook logisch. Ik geef wekelijks meerdere interviews. Ik heb al een mini-optreden op Radio 1 gegeven. Geluidstechnisch zijn dat niet de meest ideale omstandigheden, maar aan de andere kant is dat wel weer een uitdaging." Daar kwam afgelopen week nog een optreden in de 3FM-show van Sander Hoogendoorn.

Het gaat Roos Blufpand dus voor de wind. De eerste recensies voor haar derde plaat zijn tot dusver unaniem positief. Een definitieve doorbraak lonkt voor haar. "Ik ben altijd zenuwachtig als mijn songs worden uitgebracht", geeft ze toe. "Vooral vanwege de reacties, die ze teweeg kunnen brengen. Ik ben aan de andere kant ook altijd wel nieuwsgierig naar de recensies. Ik lees ze ook vrijwel allemaal. Veel artiesten laten die recensies links liggen, maar ik wil graag weten hoe men over mijn muziek denkt." Ze koos op 'Kleed me uit' voor een andere weg. De plaat staat bol van de elektronische klanken, die haar muziek op sommige momenten een welhaast onheilspellend karakter geven. Bij het opnemen blijkt ze goed geluisterd te hebben naar acts als Fever Ray en Björk. Het zijn songs die zo in je geheugen geprent blijven. 'Verrot' kent een heerlijk refrein, het wat sombere 'Ruis' luistert het beste weg bij een regenachtige middag ('het is geen mooi-weerplaat').

'Kauwgombal' zit bol van de metaforen en het titelnummer beklijft vanwege de wanhoop, die doorklinkt bij de voormalige Edese. "Ik heb mijzelf weer als startpunt genomen", zegt ze. "Op mijn eerste platen gaf ik weer hoe ik tegen de wereld aankeek. Dat doe ik nu nog, alleen is die wereld wat kleiner geworden. Ik heb mijn gevoel meer dan ooit uitgesproken. Het is als het ware een dagboek op muziek. De titel van de CD laat in dat opzicht niets aan duidelijkheid te wensen over."

Op 'Ik Weet Dat Dit Niet Helpt' wordt Roos bijgestaan Paul de Munnik, bij het grote publiek beter bekend als helft van het succesvolle duo Acda & De Munnik. Het nummer wordt gevolgd door een twee minuten durende stilte. Dan volgt het enige, verborgen, pianonummer 'Alleen Maar'. Een nummer waarop zelfs het kraken van de pianokruk te horen is. "Dat heb ik met mijn telefoon opgenomen", onthult ze. "De manier van opnemen geeft min of meer mijn openheid op de plaat weer." Met een vijfkoppige band gaat Roos Blufpand op tournee. De tour brengt haar ondere anderen langs Luxor, Hedon, Amsterdam (Melkweg) en wordt afgesloten op 12 april in Cultura.

Meer berichten