Foto:

Onvrede over project stadsvarkens

Drie jaar stadsvarkens in het Veldhuizerbos heeft positief uitgewerkt voor de diversiteit in hun deel van het gebied, het Essenbos. Circa zestig omwonenden maakten desondanks tijdens een informatiebijeenkomst in wijkcentrum de Velder luidruchtig duidelijk dat ze niets zien in de voorgestelde uitbreiding van het leefgebied van het viertal krulvarkens.

Door Ria Maliepaard

Ede - Eerst vertellen vrijwilligers van de Stichting Stadvarkens over het reilen en zeilen van deze bosbewoners. Het doel om mensen meer 'voedselbewust' te maken door de groei van big naar volwassen, slachtrijp varken zichtbaar te maken staat nog steeds. Voorzitter René van Geneijgen: "We onderzoeken niks, maar horen van bezoekers dat het aanslaat, zeker bij kinderen." Een golf van reacties volgt. De varkens worden tegen alle regels regelmatig door bezoekers gevoerd. Dat zorgde in 2018 voor zulk agressief gedrag van de varkens, dat ze zelfs voortijdig geslacht zijn. Er waren bijtincidenten: "Wie garandeert dat dat niet weer gebeurt? Bange kinderen en honden die tegen het schrikdraad lopen dat het varkensgebied afbakent. Dat kan toch niet? Wanneer neemt de gemeente ons serieus?"
Gemeentewoordvoerder Lisa Olsthoorn: "We doen er, ook met de vrijwilligers, alles aan om het voeren te stoppen. En ondanks wat u in de media hebt gelezen verzeker ik u dat het uitbreidingsvoorstel echt niet al beklonken is. Vanavond horen we van u graag wat u niet, maar ook wat u wél wilt. En we komen bij u terug als de plannen meer vorm krijgen." Er volgen opmerkingen als 'we zijn niet voor al die details gekomen, we weten wel waar ons vlees vandaan komt' en 'we willen ons bos niet kwijt, maar jullie luisteren toch niet echt'. Andere aanwezigen zijn het rumoer zat en roepen op nu toch eerst alle informatie aan te horen en zo bedaren de gemoederen enigszins. Hondenbezitters zijn in grote meerderheid aanwezig: "We zijn super blij met het losloopgebied in het noordelijk deel van het bos. Als dat nu ook aan de varkens gegeven wordt, gaat er een hek omheen. De grond wordt omgewoeld en zo wordt het bos voor de vele wandelende ouderen onbegaanbaar. Kinderen zijn bang voor de varkens. Wat blijft er dan over van de sociale functie van het bos?"
Van Geneijgen toont begrip voor de argumenten. Hij erkent dat de veronderstelling dat de varkens in een groter gebied minder zichtbaar zijn mogelijk klopt: "De westelijke helft van het populierenbos dat grenst aan Tuinenpark de Koekelt en het huidige varkensgebied is ook een optie." Nu blijkt dat de meesten niet tegen de varkens zijn, 'als ze maar niet bijten', maar ze willen 'hun' bos niet kwijt: "Er is al veel afgeknabbeld. Na de stadsvarkens de speelplaats op verzoek van de scouting, waar je nooit een kind ziet, en nu dit weer. We zijn het zat!" Olsthoorn telt handen en het populierenbos geniet een ruime voorkeur: "We nemen écht alles, ook alle tegenargumenten, mee in de overwegingen." Heeft u opmerkingen, vragen en tips? Die zijn welkom: lisa.olsthoorn@ede.nl.

Meer berichten