Emiel van der Wal voor één van zijn schilderijen in wijkpost De Wiekslag (foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Emiel van der Wal voor één van zijn schilderijen in wijkpost De Wiekslag (foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: )

Slechtziende schilder doet het op gevoel

Emiel van der Wal (35) uit Ede schildert sinds twee jaar en dat gaat zo goed dat hij nu al schilderijen verkoopt en exposeert. Zijn eerste kunstwerken verkocht hij aan wijkpost De Wiekslag. Dinsdag werden deze officieel onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Door Jacqueline Imminkhuizen

EDE - Emiel is slechtziend en ziet maar een kwart met één oog. "Ik schilder op gevoel", vertelt hij. "Soms pak ik er een vergrootglas bij. Ik vind eigenlijk alles wel leuk om te schilderen en probeer ook vaak nieuwe dingen uit. Ik geef nooit op, als iets niet lukt begin ik gewoon opnieuw. Vroeger vond ik schilderen eigenlijk niet echt leuk, ik kreeg er vieze handen van. Ik tekende wel eens." Hij besloot het toch weer op te pakken en heeft er veel plezier in.

Emiel woont zelfstandig en krijgt ambulante begeleiding van Careander. Hij heeft een eigen schilderkamer, waar hij bijna elke dag bezig is. "Ik bedenk nooit van tevoren wat ik ga schilderen. Als ik 's ochtends wakker word, krijg ik vanzelf wel inspiratie. Ik schilder alles uit het hoofd. Het talent heb ik van mijn opa."

"Het gaat allemaal heel snel", vertelt zijn begeleider André van Beek. "Dit waren één van zijn eerste schilderijen. Als ik zie wat hij nu maakt, heeft hij zich snel ontwikkeld. Hij durft nu meer en heeft een eigen stijl. Het is erg leuk om te zien dat mensen echt geïnteresseerd zijn en zijn schilderijen willen kopen. Er hangen nu 17 schilderijen van hem in Gezondheidscentrum Veldhuizen en drie bij Tandarts Hoek. Die contacten regelt hij allemaal zelf. Ik ga alleen met hem mee om verfspullen te kopen. Daar ben ik erg trots op." De Wiekslag is een plek waar medewerkers van het wijkteam bij elkaar komen en waar bewoners terecht kunnen voor vragen. Gebiedmanager Wouter Keijzer kwam via Careander met Emiel in contact en wilde graag een aantal schilderijen van hem kopen voor in de wijkpost. Wouter: "Ik vind het mooi om te zien hoe fanatiek hij hiermee bezig is, daar wilde ik een bijdrage aan leveren. De Wiekslag is nu mooi aangekleed in een huiselijke sfeer met enkele schilderijen van onze Edese Picasso."

Meer berichten