Juf Wendy Smeenk samen met haar kleuters van groep 1/2 (Foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Juf Wendy Smeenk samen met haar kleuters van groep 1/2 (Foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: )

Juf Wendy Smeenk: 'Ontwikkelingswerker was mijn wens'

In deze rubriek portretteren we een juffrouw of meester uit Ede. Deze week aan het woord: Juf Wendy Smeenk (46) uit groep 1/2 van basisschool De Vuurvogel aan de Nachtegaallaan 49.

Door Jacqueline Imminkhuizen

EDE - Wendy is ongeveer 20 jaar werkzaam in het onderwijs. "Ik wilde altijd ontwikkelingswerker worden", vertelt ze. "Maar toen ik eenmaal in het buitenland zat, merkte ik dat dat niet voor mij was weggelegd. Wat ik nu doe is eigenlijk niet veel anders, ik werk aan de ontwikkeling van kinderen."

Hoofd, hart en handen

Wendy: "De Vuurvogel is een vrije school. Wat inhoudt dat leerlingen met het hele lijf dingen leren, dus niet alleen met het hoofd. We bieden de leerlingen veel creatieve en kunstzinnige vakken. Ik heb ook in het reguliere onderwijs gewerkt, toen ik de overstap maakte naar het vrijeschoolonderwijs voelde dat echt als thuiskomen. In het reguliere onderwijs kon ik het niet meer vinden. Daar werd alles gevolgd vanaf een papiertje.
'Worden wie je bent' is het uitgangspunt van onze school. Voor mij klopt dit ook echt. We vinden aandacht voor de verschillende talenten van ieder kind heel belangrijk.
Zonder de hulp van ouders kunnen we dit allemaal niet doen. Ouderparticipatie is daarom erg belangrijk. Samen staan we om het kind heen en helpen we het te groeien. We hebben elkaar daarbij nodig. "

Huiskamer

"Het leukste aan kleuters vind ik dat ze zo puur zijn en dwars door je heen kijken. Ze zeggen waar het op staat. Dat voelt heel fijn. Het zijn gewoon schattige mini-mensjes. Als ik 's ochtends met een schort om fruit sta klaar te maken voor de kinderen voelt het klaslokaal net als een huiskamer.''

Jaarfeesten

''We werken op deze school veel met jaarfeesten. We vieren feesten veel verschillende feesten. Zoals Sint-Maarten, Sint-Jans, Advent, Kerst, Pasen en Carnaval. Het beleven en ervaren van verhalen staat daarbij voorop."

Meer berichten