Volle zaal belangstellenden uit Veldhuizen B bij informatieavond Energieloket van de gemeente Ede.
Volle zaal belangstellenden uit Veldhuizen B bij informatieavond Energieloket van de gemeente Ede. (Foto: )

Warmtebeelden eigen huis erg in trek

Het Energieloket van de Gemeente Ede organiseert dit winterseizoen informatieavonden in diverse wijken: hoe kun je zelf bijdragen aan een goed klimaat en ook energie besparen? De zijzaal van de accommodatie van de Edese IJsvereniging was met honderd belangstellenden tjokvol.

Door Ria Maliepaard

Ede - Er was veel informatie in korte tijd. Over zonnepanelen, wamtepompen, HR++ glas, vloerverwarming, etc. Met veel vragen van de bewoners van Veldhuizen B, waar 1700 huishoudens een uitnodiging voor deze informatieavond hebben ontvangen. Peter Scholtens van de gemeente Ede: "Dit is de best bezochte avond tot nu toe. Men kon voor het eerst vooraf een infrarood warmtebeeld laten maken van de eigen woning. Dat beeld laat zien waar warmte weglekt en verbeteringen dus snel en veel resultaat opleveren." Van ruim honderd aanmeldingen zijn twaalf woningen in beeld gebracht: veel kleur betekent veel warmteverlies en er waren veel kleurige plaatjes te zien.

Werk aan de winkel

Binnen Food Valley zijn vier samenwerkingsverbanden van gespecialiseerde bedrijven opgericht, die met de gemeente samenwerken. Alex van de Klift, van PlatDus: "In Veldhuizen B staan veel huizen uit de jaren 70 en 80, toen isoleren wel opkwam, maar nog minder belangrijk was. Prioriteit één is hier de gevelisolatie verbeteren, zowel de muren als het glas natuurlijk. Ook lekt er vaak warmte, die immers opstijgt, via het dak weg en met vloerisolatie neemt het comfort toe en wordt ook energie bespaard."
Ede streeft naar een energie-neutrale en circulaire samenleving in 2050. Iedereen moet 'van het gas af'. Aanwezige bewoners blijken veel kennis van zaken te hebben en dat levert kritische vragen op: "Wat als iedereen alles elektrisch gaat doen? Koken, auto rijden en wamtepompen vragen zoveel van ons net, dat kan het helemaal niet aan!" En voegt iemand toe: "Als we de techniek om dat aan te pakken al hebben, zijn er bij lange na niet genoeg monteurs. Er is een schreeuwend tekort aan vakmensen." Teun van Roekel, Energieloket: " We gaan de komende anderhalf jaar in Ede een planning maken voor gasloze verwarming. In sommige wijken is het warmtenet de beste optie, elders worden wellicht andere keuzes gemaakt." Men concludeert dat isoleren en zonnepanelen nu een goede keuze is.
Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen, door de ligging of dakkapellen die het zonlicht blokkeren. Er is behoefte aan gezamenlijke projecten. Veertig huishoudens rond de Levendaal werken samen in een collectief (LEO) aan het energievraagstuk. Op www.ede-natuurlijk.nl staan de nu bekende buurtinitiatieven, nieuwe zijn van harte welkom. De presentaties van deze avond zijn er ook te vinden evenals info over de doorlopende duurzaamheidslening van de gemeente. Tip: vraag via de site een energieambassadeur om de huidige keteltemperatuur optimaal af stellen of meld je aan voor een Energie Prestatie Advies.

Meer berichten