Een hoge opkomst op de infoavond over Lelystad Airport in het atrium van Cultura (foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Een hoge opkomst op de infoavond over Lelystad Airport in het atrium van Cultura (foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: )

Hoge opkomst infoavond Lelystad

Woensdagavond organiseerde Hoog Over Ede (HOE) een informatieavond over de laagvliegroutes van Lelystad Airport. De opkomst was overweldigend. Bijna 200 belangstellenden bezochten de avond in Cultura. Het onderwerp leeft dus behoorlijk onder de Edenaren.

Door Jacqueline Imminkhuizen

Ede - De avond werd geopend door Leon Meijer, de enige wethouder van luchtvaart in Nederland. "Hopelijk hebben we die in de toekomst helemaal niet meer nodig", vertelt hij. "Het enige wat Lelystad Airport wel heeft opgeleverd is dat wij nu met zijn allen praten over luchtvaart en over de uitbreiding van Schiphol." Wat de wethouder betreft moeten eerst de laagvliegroutes van de baan zijn voordat het vliegveld open gaat.

Gezondheidsgevaren

Huisarts Beijderwellen wees op de gezondheidsgevaren bij laagvliegen. De fijnstof die vrij komt bij het laagvliegen geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar ook de geluidsoverlast kan lichamelijke en psychische ziekten veroorzaken, zoals hart- en hersenfalen, een hoge bloeddruk, slaapverstoring en psychische problemen. Hij vindt het ongekend dat de overheid deze kennis over de gezondheid helemaal niet meeneemt. Ivo Gelsing van RECRON sprak over de gevolgen van laagvliegen voor de recreatie.
Het publiek luisterde aandachtig en stelde kritische vragen. Zo was er een vraag van een aanwezige of we straks in Nederland nog ergens rustig kunnen wonen waar Schiphol en haar uitwijklocaties ons niet storen met hun geluidsoverlast. Iemand anders stelt dat ze haar stem wel moet laten horen, want als ze eenmaal laagvliegen wordt dat toch nooit meer teruggedraaid.

Eerst luchtruim herindelen

Er waren ook heel wat lokale en provinciale politici aanwezig. Zij geven aan volop te lobbyen bij hun Haagse partijgenoten. Alle aanwezige politici zijn voor het herindelen van het luchtruim en pas daarna Lelystad Airport openen. Sommige partijen, zoals GroenLinks en SP, gaan nog verder en pleiten voor een krimp van de luchtvaart.

Meer berichten