In 2018 onderzocht dermatoloog Peter Arnold uit Ziekenhuis Gelderse Vallei, patiënten in 3 huisartspraktijken in Renkum en Heelsum, samen met de huisarts.
In 2018 onderzocht dermatoloog Peter Arnold uit Ziekenhuis Gelderse Vallei, patiënten in 3 huisartspraktijken in Renkum en Heelsum, samen met de huisarts. (Foto: )

Dermatoloog aan het werk in huisartspraktijk

Het afgelopen jaar onderzocht Peter Arnold, dermatoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, niet alleen in het ziekenhuis patiënten maar ook in drie huisartspraktijken. Hij onderzocht hen daar samen met de betreffende huisarts. Voordelen van deze werkwijze: de patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis en de huisarts doet ervaring op met 'verdachte huidafwijkingen'.

Ede - Vanwege die voordelen wordt de proef vanaf januari 2019 uitgebreid naar andere huisartspraktijken.

Huisarts Hilde van der Poorte: ''Doel van deze andere manier van werken is patiënten goede zorg dichtbij huis te bieden. En huisartsen handvatten te geven om onderscheid te maken tussen huidafwijkingen die wel of niet behandeld moeten worden door de dermatoloog. Zo kunnen we onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen.''

De uitkomsten van de proef zijn besproken in de Stuurgroep Regionale Zorgagenda, een samenwerkingsverband tussen Menzis, Huisartsen Gelderse Vallei, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Zorgbelang Gelderland. Hieruit kwam naar voren dat naast de huisarts en specialist ook de patiënten positief zijn over de uitkomsten. Menzis financiert de pilot en is ook positief over de eerste resultaten.

Meer berichten