Enkele leden van Hoog Over Ede ter voorbereiding van de info-avond op 16 januari in Cultura.
Enkele leden van Hoog Over Ede ter voorbereiding van de info-avond op 16 januari in Cultura. (Foto: Ria Maliepaard)

Hoog Over Ede: Strijd laagvliegroutes nog niet gestreden

Hoog Over Ede (HOE) volgt alles rond de dreigende laagvliegroutes op de voet. De Europese commissie bepaalde onlangs dat Lelystad Airport niet uitsluitend vakantieverkeer van Schiphol mag overnemen. Het doel was juist om Schiphol te ontlasten. Ondanks deze uitspraak zet de minister haar plannen door om Lelystad in 2020 te openen.

Ede - Op 16 januari houdt HOE een informatieavond in Cultura, met de laatste informatie en gelegenheid voor debat met deskundigen.

Spannende tijden

Minister Van Nieuwenhuizen wil Lelystad Airport in maart 2020 openen. Ze is nu in gesprek met Brussel om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Vanaf 11 januari ligt een aangepast luchthavenbesluit ter inzage, dat de uitbreiding van het vliegveld juridisch mogelijk moet maken. Als inwoner kun je je eigen zienswijze (mening) op dit luchthavenbesluit indienen.

De Tweede Kamer heeft uitdrukkelijk als voorwaarde gesteld dat Lelystad alleen als overloopluchthaven van Schiphol mag dienen. Maar met de tegenwerking van Europa verwacht HOE nu toch nieuwe aanbieders, inclusief vrachtverkeer. Ook zou het kunnen dat het vliegveld autonoom mag groeien. De minister ontkent nog steeds dat er vrachtverkeer komt, maar wil dat niet zwart op wit vastleggen. Spannende tijden breken daarom aan.

Daarnaast blijkt dat de nieuwe milieueffectrapportage (MER) geen reëel beeld geeft van de overlast. Fijnstof wordt zelfs helemaal niet gemeten. Voor geluidsoverlast wordt uitgegaan van rekenmodellen. Geluidsmetingen in de praktijk en metingen van de belevingsvlucht in 2018, laten zien dat het geluid twee tot drie keer zo hard is. De minister vindt dit behoren tot de ‘gebruikelijke bandbreedtes’. Klinkklare onzin volgens HOE.

De minister kan en wil dus niet garanderen dat Lelystad niet autonoom mag groeien. Wel heeft ze in de afgelopen maanden met herhaling gezegd dat laagvliegen vanaf 2023 voorbij zou zijn. Maar ook deze toezegging wordt nergens op papier gezet. Ook in het jongste plan start vanaf 2020 ‘gewoon’ het laagvliegen. En kunnen we alleen maar hopen dat het straks, na de herziening van het luchtruim in 2023, allemaal beter wordt.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen rondom Lelystad Airport? Kom dan op woensdagavond om 19.30 uur naar Cultura! Ook gaan we met elkaar in debat en bespreken we wat we er met ons allen aan kunnen doen. Aanmelding: info@hoogoverede.nl Voor meer info: www.hoogoverede.nl

Meer berichten