Burenactie, samen zonnepanelen: “Heel veel mensen willen zonnepanelen, maar vinden het te ingewikkeld om uit te zoeken. Dat doen wij nu.”
Burenactie, samen zonnepanelen: “Heel veel mensen willen zonnepanelen, maar vinden het te ingewikkeld om uit te zoeken. Dat doen wij nu.” (Foto: Kenhem Community)

Samen zonnepanelen inkopen

Zonnepanelen alleen op je eigen dak? Waarom niet gelijk met de hele straat? Wijkbewoners Anton, Greetje en Hanjo uit de wijk Kernhem slaan de handen ineen samen met wijkcommunity Kenhem. “Heel veel mensen willen zonnepanelen, maar vinden het te ingewikkeld om uit te zoeken. Dat doen wij nu.”

Ede - Anton wilde zonnepanelen. “Toen ik met iemand van wijkcommunity Kenhem sprak, zei diegene: wacht er nou maar even mee, want we willen het aanpakken met meerdere wijkbewoners.” Een paar deuren verderop kwam wijkbewoner Hanjo tot dezelfde conclusie. “Ik wilde zonnepanelen en hoorde van de plannen bij wijkcommunity Kenhem, zo ben ik er bij gekomen.”

Anton: “Ik sprak meer wijkbewoners die ook interesse hadden. Dat is goed, want hoe meer mensen, hoe lager de prijs straks is en hoe groener de straat.”

De focus ligt nu op drie straten in de wijk Kernhem: de Laan van Kernhem, Balgzand en Echobos. Uit elke straat is een straatambassadeur gekozen, die al zijn of haar buren persoonlijk benaderd.

Het groepje straatambassadeurs heeft in Alles op Groen een geschikte leverancier gevonden. De straatambassadeurs presenteren het gekozen aanbod 16 januari om 19.30 in het Kernhuis aan de mede-wijkbewoners. Al het uitzoekwerk bij de aanschaf van zonnepanelen waar je als individu niet zo’n zin in hebt dus, en uiteindelijk ook nog lagere kosten omdat je de aanschaf met meerderen doet.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de zonnepanelen zo rond de lente het dak opgaan, zodat de lente meegepakt kan worden. Hanjo: “De lente, herfst en zonnige winterdagen zijn het best voor zonnepanelen. In de zomer kunnen ze te warm worden.”

Projectleider Anouk: “Zonnepanelen zijn een logische stap in Kernhem. Dit zijn goed geïsoleerde huizen, het is een groene wijk en over het algemeen wonen hier mensen die nog wel van plan zijn om een tijdje te blijven, die dus willen investeren in hun huis.”

De burenbijeenkomst is op woensdag 16 januari om 19.30 in het Kernhuis, Parkrand 60.

Meer berichten