Johannes van der Poel
Johannes van der Poel (Foto: indebuurt Ede)

Johannes (18) heeft geen doorsnee hobby's

Door: InDeBuurt

'Vrienden zeggen: als je bij ons maar normaal bent'

Sommige jongens van veertien zijn dol op voetbal, anderen hebben wat meer bijzondere hobby's. Johannes van der Poel (18) valt in de laatste categorie. Hij is al sinds zijn veertiende betrokken bij de waterschappen en nu de jongste SGP-kandidaat voor het bestuur van het waterschap Vallei en Veluwe ooit.

De gemiddelde leeftijd van de bestuursleden van het waterschap is 57 jaar, dus Johannes valt flink uit de toon met zijn 18 jaar. Toch deert dat hem niet echt.

"Ik vind het belangrijk dat de stem van de jongeren ook gehoord wordt. Dat gebeurt ook wel via oudere bestuursleden, maar die zijn er straks niet meer." En                                                                         daarom stelde hij zich vanuit de SGP kandidaat voor het bestuur van het waterschap Vallei en Veluwe, waarvan de verkiezingen in maart 2019 zijn.

Paplepel ingegoten

Vrij ongewone bezigheden voor de gemiddelde achttienjarige, maar dat zit Johannes niet in de weg. "Ik heb ook gewoon een vriendengroep en grote familie, dus ik ben niet altijd bezig met besturen hoor. Dat houd me wel met beide benen op de grond.

Mijn vrienden zeggen: als je bij ons maar normaal bent."

Met een vader in de politiek, werd het bestuursschap er bij Johannes met de paplepel ingegoten. "In 2010 werd mijn vader lijsttrekker van de SGP in Ede en ging hij campagne voeren.

Ik ging dan mee, stond er dichtbij. Wat wel grappig is, is dat mijn drie broers en zus niets met politiek hebben. De issues die lokaal spelen, bespraken mijn vader en ik aan de keukentafel."

Jeugdbestuurder

"Toen ik veertien was, zag ik een oproep voor jeugdbestuurder bij het waterschap. Dat klonk leuk, al had ik zelf helemaal geen idee wat het waterschap deed. Mijn moeder komt uit Katwijk, dus misschien komt daar wel mijn interesse in water vandaan", lacht Johannes.

"Ik was welkom bij het waterschap. Ik denk dat ze zagen dat ik enthousiast was en er misschien wel meer mee wilde doen.

Dat wist ik toen nog niet, maar het klopt wel want ik ben uiteindelijk watermanagement gaan studeren op het Helicon MBO in Velp. Ik vond de sfeer leuk en de inhoud sprak me zo erg aan dat ik dacht: hier ga ik mijn opleiding van maken."

Technische laag

Jeugdbestuurder ben je drie jaar lang, dus dat is ondertussen alweer verleden tijd voor Johannes. Maar de politiek blijft kriebelen bij hem. "Ik heb vorig jaar bedacht dat ik me kandidaat ga stellen voor het waterschap.

De lokale politiek in Ede vind ik ook interessant, maar bij het waterschap maak je beslissingen voor lange termijn. Er zit een technische laag tussen, waar ik wat van weet met de kennis vanuit mijn opleiding."

SGP

Ieder bestuurslid van het waterschap zit er vanuit een partij. Johannes heeft zich kandidaat gesteld vanuit de SGP, heel bewust. "Elke partij heeft idealen, bij de SGP is dat rentmeesterschap voor de aarde. Daar sta ik achter."

Naast het bestuurschap voor het waterschap heeft Johannes nog veel meer bezigheden. Zo is hij jeugddijkgraaf geweest. "Het waterschap werkt hetzelfde als de gemeentepolitiek. De dijkgraaf is de burgemeester en ik was jeugddijkgraaf van Nederland." Verder is hij lid van de jongerenraad van Staatsbosbeheer en actief voor de SGP-jongeren.

Willem-Alexander

En afgelopen jaar zat hij in de race voor mbo-ambassadeur. "Alle mbo's lichten een student uit, bij mijn school was ik dat. Tijdens de eerste nationale opening van het mbo-jaar heb ik Willem-Alexander ontmoet en met hem gesproken over zijn inzet in de watersector.

Hij maakt zich onder meer druk over sanitaire voorzieningen wereldwijd, dat vind ik mooi.

Aan het eind heb ik hem wel om een fotootje gevraagd. Eigenlijk hoort dat niet, maar hij wilde wel een uitzondering maken", lacht Johannes.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/ede. Meer inspirerende verhalen over Ede lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten