Julian Schimmel met turner Epke Zonderland

Julian als verslaggever: “Mama, hij is van het jeugdjournaal!”

door José van der Burg

Julian Schimmel won deze zomer de verslaggeverswedstrijd van het Jeugdjournaal en was daardoor even een Bekende Edenaar. Regionale en landelijke media stonden in de rij om hem te mogen spreken. Maar de absolute bonus was toch wel dat hij verslag mocht doen van het NK turnen in Rotterdam en niemand minder dan zijn idool Epke Zonderland mocht interviewen. “Als je er naast staat denk je ‘Jemig! Wat een armen!’”

Ede - Toen hij een oproep zag van het NOS Jeugdjournaal om een filmpje in te sturen dacht hij ‘ik doe het gewoon’. Het leverde hem een plek in de finale op. Samen met 9 andere kinderen moest hij verschillende opdrachten uitvoeren rondom fictief nieuws. Dat deed hij volgens de juryleden opvallend goed en hij mocht dan ook uiteindelijk met de trofee naar huis.

Veel reacties
In een keer was de jonge Edenaar zelf nieuws. Zo was hij onder andere te gast bij Omroep Gelderland, te horen op 3FM en gaf hij interviews aan de Gelderlander, Kidsweek en onze eigen krant. Hij heeft veel leuke reacties gekregen van bijvoorbeeld klasgenoten en kinderen van de turnvereniging. “En zelfs van leerlingen die ik niet eens ken. Die zeiden van ‘Ja, jij bent op tv geweest’.” Al die aandacht vindt Julian wel leuk. “En ik heb er verder niet veel last van gehad.” Eén keertje werd hij nageroepen op straat vertelt moeder Marieke. “Toen gingen we even iets ophalen bij je oude basisschool en toen was er een jongetje dat zei: ‘Mama, mama, ik ken hem! Hij is van het jeugdjournaal!’”

Epke Zonderland
Als winnaar mocht Julian een dag met een echte verslaggever op stap om een reportage te maken. Dat was natuurlijk al heel leuk. “Maar toen ze zeiden dat ik Epke Zonderland mocht interviewen dacht ik echt; ‘wauw’.” Julian heeft Epke zowel voor als na de wedstrijd gesproken en vragen mogen stellen over de wedstrijd zelf en Epke zijn opleiding tot arts. En dankzij zijn perskaart kon hij sommige oefeningen van heel dichtbij zien. “Epke zijn oefening op rek, daar stond ik eigenlijk naast. Dus dat was wel heel gaaf.”

Epke is niet de enige bekende persoon die Julian dit jaar geïnterviewd heeft. Tijdens de Dutch Media Week in Beeld en Geluid mocht hij onder andere Nienke de la Rive Box, Pip Pellens en Tim Douwsma aan de tand voelen. “Dat was heel leuk om te doen en daar heb ik veel van geleerd ook. Zoals dat je bij een interview vooral veel moet doorvragen. Dus als je een antwoord krijgt; gelijk doorvragen.”

Turnen
Voor nu is de rust weer even teruggekeerd zodat Julian voorlopig genoeg tijd heeft voor turnen. Of hij ooit net zo goed gaat worden als Epke Zonderland, zijn idool? Die laatste heeft er vertrouwen in getuige de tweet die hij plaatste na het interview met Julian. “Als Julian net zoveel talent heeft met turnen als met verslaggeven dan belooft dat wat voor de turnsport.”

José van der Burg
Meer berichten