Bezoekers van het Ontmoetingsfeest. (Foto: Iris Zwart en Kars Havenaar)
Bezoekers van het Ontmoetingsfeest. (Foto: Iris Zwart en Kars Havenaar) (Foto: Iris Zwart en Kars Havenaar)

Mooie ontmoetingen bij jaarlijks Ontmoetingsfeest

Dit jaar de negende editie van het Ontmoetingsfeest en georganiseerd door Netwerk Dien je Stad, samen met Mentorproject Laten we Welzijn, Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) en Tot uw Dienst!.

Ede - Vier verschillende organisaties, maar allemaal geloven zij in de kracht van de vrijwilliger! Deze maandagavond vieren we, met zo’n 450 gasten de inzet van deze vrijwilligers en de mooie ontmoetingen zijn ontstaan tussen Edenaren.

Vanavond ontmoeten al deze mensen elkaar onder het genot van een diner en een avondvullend programma. Twee dames lopen gezellig kletsend de zaal binnen. “6 jaar geleden werd ik haar maatje”, vertelt de één. “We hebben het traject een aantal keer verlengd, maar op een gegeven moment kon dat niet meer. Toen zijn we maar vriendinnen geworden”, lacht de ander.

De avond start met een filmpje waarin vier mensen hun verhaal vertellen. Allemaal hebben ze een ‘nieuw begin’ gekregen, mede door de vier organisaties die het Ontmoetingsfeest organiseren. Een jongen die via CVVE een maatje heeft vertelt: “Als er iets is bel ik Matthias, hij komt dan direct. Hij is veel meer voor mij dan alleen een maatje, hij is echt een vriend!”

Halverwege de avond vragen de presentatoren alle bezoekers om eens onder hun stoel te kijken. Bij een drietal van de gasten zit een envelop vastgeplakt, met een daarin een cheque van 100 euro. Deze mogen ze naar eigen inzicht geven aan iemand die wel een nieuw begin kan gebruiken, maar hiervoor de financiële middelen mist.

Er ontstaan mooie ontmoetingen, ook aan tafel: een oudere dame zoekt nog een lift terug naar huis. Een echtpaar wat tegenover haar zit reageert direct; “wij kunnen u wel even thuis brengen!”

Syrisch gezin

Aan één van de tafels zit een Syrisch gezin, ze hebben het lastig met de Nederlandse taal. Gezellig kletsen met de mensen aan hun tafel is een uitdaging, hoe hard ze ook proberen. Echte ontmoeting ontstaat als ‘De Trekvogels’ beginnen te spelen. Een band met leden uit verschillende landen speelt onder andere Syrische muziek gespeeld. Samen dansen ze op deze voor hen bekende muziek en de lach op hun gezicht laat zien hoe ze genieten.

Als het feest is afgelopen en de zaal leegloopt, vertelt een dame in een prachtige felgekleurde Afrikaanse jurk: “sinds een aantal weken is er familie uit Afrika naar Nederland gekomen. Ikzelf woon hier al 26 jaar. Vanavond heb ik ze meegenomen, omdat ik zo trots ben op initiatieven zoals deze!”

Meer berichten