Foto:

'Omheind' grasveld is geen stadspark

Raadslid Niek van den Brink (ChristenUnie) steunt het plan van het Edese College om het centrum een flinke facelift te geven. Hij heeft wel kanttekeningen. De 'vergroening' van de leefomgeving blijft volgens hem achter bij wat nodig is voor een gezond klimaat. Versneld herinrichten van het stadspark bij het Gemeentehuis ziet hij als een mooie eerste stap.

Door Ria Maliepaard

Ede - De Grotestraat en het Kuiperplein zijn nu aan de beurt en worden aantrekkelijker voor ondernemers en publiek. Hiervoor is 1,7 miljoen euro beschikbaar. Tot 2023 worden de overige plannen uit het project Verkeer en Levendig Centrum uitgevoerd. Van den Brink: "Er wordt veel geld uitgetrokken voor de harde invulling, zoals mooie bestrating, bankjes, lantaarnpalen en prullenbakken. Ik zie te weinig terug van de inzet van de Gemeente Ede op Food, biodiversiteit en bewegen. Die invulling moet echt beter."

Mooie kans

Tijdens de raadsvergadering over de plannen, een totale investering van 9.6 miljoen euro, heeft hij gevraagd om de herinrichting van het stadspark naar voren te halen. Een mooie kans om de vele natuur die Ede rijk is aan te laten sluiten bij het centrum. Daar is weinig water en dat zorgt in combinatie met de onvermijdelijke stenen voor steeds meer hittestress. En: groen is gewoon broodnodig. Het huidige stadspark heeft water, maar oogt nu rommelig.

Aan de westkant, voor de afdeling publiekszaken, staan onder andere de fleurige beelden 'Chico y Chica'. Helemaal oostelijk liggen de Trapakkers. Daartussen ligt de raadhuisvijver met er omheen grote grasvelden en een allegaartje aan beelden, waaronder De Zaaier.

Drie thema's

In het plan voor dit park is een vage schets opgenomen. Van den Brink stelt heldere keuzes voor. De Trapakkers, waar oude gewassen volgens eeuwenoude methoden worden geteeld en geoogst, passen prima bij Food. Meer informatie is hier gewenst en 'De Zaaier' is hier écht op zijn plaats.

De ruimte aan de westkant moet, met meer toestellen, uitnodigen om te spelen en te bewegen. De huidige kunst en de jaarlijks terugkerende ijsbaan passen goed in dit thema.

Van den Brink maakte onlangs met collega-raadsleden een insectenhotel: "Ik realiseerde me dat er bij de vijver in het stadspark weinig vogels en insecten zijn te vinden. Volgens ecologen zijn de grote, gemaaide grasvelden hier debet aan. Mooi strak misschien, maar iedereen kent inmiddels het belang van biodiversiteit voor mens en natuur. Veel gras eruit en meer kleurige, bloeiende planten er in dus."

Van den Brink wil de thema's in een plan verwerken. Bij de nieuwe markt heeft de inspraak van inwoners een mooi resultaat opgeleverd en hij wil ook nu de inwoners betrekken bij de plannen, via een minder groots en minder duur traject.

Hij neemt ook contact op met de vrijwilligers van de Trapakkers. Wethouder Vreugdenhil zegde toe een goed plan mogelijk eerder dan nu gepland uit te voeren.

Meer berichten