Allerlei ondernemers maken in het Atrium van de CHE goed gebruik van de mogelijkheid elkaar te leren kennen. (Foto: Carlo van Rijswijk)
Allerlei ondernemers maken in het Atrium van de CHE goed gebruik van de mogelijkheid elkaar te leren kennen. (Foto: Carlo van Rijswijk) (Foto: Carlo van Rijswijk)

Dikke prima: sociaal en ondernemen

Sinds april 2015 ontmoeten sociaal professionals en vrijwilligers elkaar vier keer per jaar tijdens de bijeenkomsten van Maatschappelijk Netwerk Ede. Ook bij de ondernemers van MKB Valleiregio staat netwerken centraal. De tijd was nu meer dan rijp om elkaar te leren kennen, onderlinge raakvlakken te ontdekken en te zoeken naar samenwerking.

Door Ria Maliepaard

Ede - Maatschappelijk Netwerk Ede is uniek. Circa 90 maatschappelijke organisatie zijn lid van dit netwerk, een dienst van Malkander. Elk kwartaal is er een thema-avond met lezingen en workshops. Het hoofddoel is elkaar leren kennen om informatie te delen en de krachten te bundelen. Drijvende kracht is Matthijs Vertegaal: "Wij zijn het enige netwerk in Nederland specifiek voor sociale ondernemers. Het staat nu stevig. MKB Valleiregio is ook actief en beide groepen samenbrengen was een mooie uitdaging." En dat is gelukt.

Donderdagavond stroomt het Atrium van de CHE vanaf half acht vol met ca 120 belangstellenden. Heleen Goeting opent met fiscale info over de do's en don'ts bij het aanvragen van tegemoetkoming in de loonkosten voor werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt. Het viertal heren achter 'The People's Choice' wil het 9 jaar leegstaande 'Van de Weerd-pand' in Ede centrum in gebruik nemen. Gert ten Hoven: "Naast het hoofddoel om mensen die verdwaald zijn in de Edese samenleving weer op weg te helpen willen we ook horeca aanbieden. Veel maatschappelijke organisaties willen meedoen. Maar we zijn nog hard op zoek naar financiering." Karlijn Mulder vertelt over Cultura Stadspoort: "De bedoeling was om hét ontmoetingscentrum voor en met de wijk te ontwikkelen in een winkelcentrum. Volgens een voor Ede nieuwe formule. Malkander, Sociaal Werk, bewoners, de bibliotheek en de ondernemers doen het samen. En dat lukt goed!

En dan is het tijd voor speeddaten. Plekje kiezen, kennis maken en in vier minuten vertellen wie je bent, wat je doet en wat je voor elkaar kunt betekenen. En dat 8 keer, zeer afwisselend! De Skivereniging biedt elke winter trainingen zodat wintersporters goed getraind de hellingen afkunnen. Nico de Gouw: "We bieden bedrijven trainingen op maat. Goed voor de teambuilding en kostenbesparend, want blessures en ziekteverzuim worden voorkomen." De Edese afdeling van de Zonnebloem viert volgend jaar een jubileum: 70 jaar. Ook de vrijwilligers van het Rode Kruis, Malkander en Dien je Stad zetten zich in voor eenzame inwoners. Samen zoeken zij nu naar middelen om deze mensen een aantal maanden extra in het zonnetje te zetten en in 2020 een groot feest met en voor hen te organiseren. Rob Janssens van MKB Valleiregio: "De vraag van MNE om samen te speeddaten riep bij een aantal leden eerst enige scepsis op: past dit wel, is er geen te hoog geitenwollensokkengehalte bij de sociaal ondernemers? Ook verwachtte men veel vraag om ondersteuning. Maar er zijn gewoon heel leuke contacten gelegd. Iedereen is enthousiast."

Meer berichten