Ibo Ocal in zijn zaak Sneaker World die sinds 2008 aan het Maandereind gevestigd is.
Ibo Ocal in zijn zaak Sneaker World die sinds 2008 aan het Maandereind gevestigd is. (Foto: )

Estafette van Ede: Ibo Ocal: Stadjes, sneakers en stappen in Brabant

In de 'Estafette van Ede' wordt om de week een min of meer bekend gezicht van het Edese centrum geportretteerd. Deze geeft het stokje vervolgens door aan een ander. Deze week is Ibo Ocal aan de beurt.

Door Ester Wormgoor

Naam: Ibo Ocal

Geboren: 27 maart 1993 in Tiel.

Woonplaats: Nog steeds Tiel, dat is mijn stadje.

Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen: Sinds 4,5 jaar verliefd op Juul. Ze studeert rechten in Tilburg.

Opleiding: Verkoopspecialist. Als 15-jarige stapte ik op vrijdag na school in de trein naar Ede om in de winkel van mijn vader te werken. Toen ik de BBL-opleiding deed, werkte ik al vier dagen in de winkel.

Huidige beroep: Sinds 2011 ondernemer. Mijn vader is deze winkel, Sneaker World, in 2008 gestart. Inmiddels is hij fulltime opa en runnen mijn broer en ik onze winkels in Ede en Veenendaal. Ik geniet van elke dag die ik mag werken.

Verder actief: Ik voetbal in een vriendenteam en train de junioren onder de 19 jaar. En ik hou wel van een feestje. Een festival of een avondje in de kroeg. Stappen in Brabant is altijd leuk.

Sport: Voetbal, al sinds ik 5 jaar was en bij de f-jes trainde. Mijn broer was mijn trainer en mijn vader reed ons naar de trainingen en wedstrijden.

Favoriete cd/muziek: Top 40 muziek, techno en hiphop.

Gelooft in: Eerlijkheid. Het is heel cliché maar eerlijk duurt het langst. Ik geloof mensen op hun woord. Dan kom je jezelf weleens tegen. Dat heb ik echt moeten leren. Alleen als mensen eerlijk zijn, kan ik met ze werken.

Heeft een hekel aan: Mensen die te laat komen. Een voorbeeld: ik train de 16- en 17-jarige. De training begint om 19.00 uur, maar ze moeten van mij om 18.55 uur op het veld staan zodat ik om 19.00 uur kan beginnen. Zijn ze niet op tijd, dan mogen ze rondjes rennen. Als ze later voor een baas werken, kunnen ze ook niet op het laatste moment binnenkomen.

Wat ontbreekt er in het centrum? Bankjes. Wij hebben in het Maandereind het initiatief genomen om bankjes te plaatsen. Die zouden van mij door het hele centrum mogen staan.

Favoriete vakantiebestemming: Ik probeer regelmatig mijn familie in Turkije te bezoeken. Het liefst ga ik ieder jaar naar een andere bestemming. Eén keer per jaar maak ik met een groep vrienden een stedentrip. Dan kiezen we een stadje in Europa uit en is het drie dagen lachen, gieren, brullen.

Favoriete serie: Peaky Blinders, een serie over een Engelse gipsy familie. Ik heb de hele serie gezien.

Lelijkste plekje in Ede: De leegstand vind ik een minpuntje. Ik ben blij als een leeg pand weer is opgevuld. Maar ja, dat is natuurlijk niet alleen in Ede.

Mooiste plekje in Ede: De entree van Ede. Ik rij dagelijks vanaf de A12 Ede binnen. De Poortwachter en de Pathé bioscoop zijn een mooi welkom.

Slecht in: Ik ben rommelig. In de winkel staat alles keurig op z'n plek, in het magazijn is het minder netjes.

Goed in: Verkopen. Ik probeer een klant altijd op zijn gemak te stellen. Geen 'Kan ik u helpen?' maar 'Laat het gerust weten als u een schoen wilt proberen'.

Wat zou je nog wel eens willen doen? Mijn broer en ik runnen de winkels, maar onze vader is nog eigenaar. Binnen twee jaar wil ik zelfstandig zijn.

Estafettestokje gaat naar: Joep Siepman, eigenaar van Velvet Music

Omdat: Joep is veruit de langstzittende ondernemer in het Maandereind. Dat is in zijn branche, cd's en vinyl, niet makkelijk. Daar heb ik veel respect voor.

Meer berichten