Een buddy krijgt een driedaagse training bij het Toon Hermans Huis Ede. ‘Dat was heftig, want er kwamen heel veel emoties los, maar het was ook heel leerzaam. Het helpt je om de balans te vinden.''
Een buddy krijgt een driedaagse training bij het Toon Hermans Huis Ede. ‘Dat was heftig, want er kwamen heel veel emoties los, maar het was ook heel leerzaam. Het helpt je om de balans te vinden.'' (Foto: PR Ziekenhuis Gelderse Vallei)

Buddy herkent emoties rondom kanker

Het Toon Hermans Huis Ede en Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn samen een project gestart voor personen bij wie borstkanker of darmkanker werd vastgesteld. Zij kunnen een buddy krijgen; een maatje die de diagnose borst- of darmkanker al langer geleden kreeg. Als ervaringsdeskundige herkent een buddy de emoties, vragen en onzekerheden. Een buddy helpt kankerpatiënten het eigen leven weer op te pakken. De patiënt kiest op een website zijn of haar eigen buddy. De eerste matches zijn gemaakt.

Ede - Het bericht ‘U heeft kanker’ komt vaak keihard aan. Veel tijd om erbij stil te staan is er meestal niet. Onmiddellijk begint een traject van onderzoeken, meestal gevolgd door een operatie. En daarna start de bestraling, chemotherapie en soms ook nog hormoontherapie. Pas als dat allemaal achter de rug is en de periode van herstel begint, komen de emoties vaak los. Samen met allerlei praktische vragen over het leven met de gevolgen van kanker.

Uit eigen ervaring

Natuurlijk proberen de artsen en verpleegkundigen van Ziekenhuis Gelderse Vallei alle nodige informatie te geven over het leven tijdens en na de behandeling. Maar soms willen patiënten niet alles met hen delen. Of er is behoefte aan een ander soort contact dan de relatie patiënt – zorgverlener. Aan contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Die uit eigen ervaring herkent wat de ander zegt.

Juist voor deze groep patiënten startte het Toon Hermans Huis samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei het buddyproject. Dit project koppelt een buddy aan iemand die recent de diagnose darmkanker of borstkanker kreeg. Op een speciale website presenteren de beschikbare buddy’s zich. De patiënt krijgt een inlog, kiest de buddy die het beste bij hem of haar past en meldt dit aan het Toon Hermans Huis. Die zorgt voor het eerste contact.

Een buddy is een lotgenoot, een maatje. Het is iemand die ooit dezelfde diagnose kreeg, een behandeling heeft gehad en de ziekte heeft verwerkt. Een buddy vertelt wat er mogelijk is, geeft tips en biedt een luisterend oor. Een buddy helpt iemand het leven na de diagnose kanker weer op te pakken.

Behoefte aan een lotgenoot

Catharina (59) is herstellende van darmkanker. Ze ­vertelt: ''De behandeling van de kanker ging in een sneltreinvaart. Ik had voor een korte periode een stoma nodig, een darmopening op de buik. Daar plak je een zakje op om de ontlasting op te vangen. Als verpleegkundige wist ik hoe ik een stoma moest verzorgen. Maar ik wist ook welke nadelen eraan zitten. En ik zat met een heleboel vragen; hoe gaat het herstel verder? Mijn man steunde me wel, maar ik had behoefte aan een lotgenoot. Aan iemand waar ik mijn ervaringen mee kon delen. En waar ik mijn vragen bij kwijt kon.''

Putten uit eigen ervaring

Een lotgenoot vond ze in Wendy (57), die zelf ook darmkanker heeft gehad. Wendy: ''Het Toon Hermans Huis koppelde ons aan elkaar en het contact ging vanaf het begin als vanzelf. Ik herkende zoveel in het verhaal van Catharina! Nu kon ik mijn eigen ervaringen met kanker gebruiken om een ander te helpen.''

Meer informatie

Zoekt u een buddy of wilt u buddy zijn? Bespreek het met uw contactpersoon in Ziekenhuis Gelderse Vallei of neem contact op met het Toon Hermans Huis. Kijk op toonhermanshuisede.nl.

Meer berichten