Foto: Maarten

Endurance, dé passie van Jeanette

Van kinds af aan deed de Edese Jeanette Wilhelm (41) niets liever dan met haar paard buitenritten maken. Lange afstanden met haar beste vriend in de prachtige natuur. Zeven jaar geleden ontdekte ze de wedstrijdsport endurance. Nu behoort ze, samen met haar drie paarden, tot de nationale en internationale top.

Door Ilona van der Werf

Ede - Vol liefde spreekt Jeanette over haar drie paarden: Miqu, Dahrouck en Chatar. Met hen maakt ze vele kilometers, over de hele wereld, om endurancewedstrijden te rijden. De Edese heeft het zelfs, met haar paard Chatar, gered tot het Nederlands team.

Jeanette: "Ik had altijd al een grote passie voor paarden. Rijden in de buitenlucht, dat is toch heerlijk? Endurance is een prachtige tak van de paardensport. Ik mag in de mooiste natuurgebieden rijden samen met mijn paarden. Het is een voorrecht dat ik dit mag doen."

Bij endurance draait het om de band tussen paard en ruiter.

Jeanette legt uit: "Bij wedstrijden rijden wij 160 kilometer in zo'n twaalf uur. Dat vraagt veel van een paard. Het is heel belangrijk dat je als ruiter weet wat er in je paard omgaat tijdens de rit. Heeft hij nu een dipje, en moet je hem er even doorheen slepen, of is hij echt moe, en moet hij even rustig aan doen. Dat voel je aan als ruiter als je jouw paard door en door kent. De band tussen ruiter en paard is heel bijzonder. Dat is ook het mooie van deze sport. Je vormt echt een team met je paard."


Wereldruiterspelen

Het welzijn van de paarden staat voorop in de endurancesport. Dat maakt het verloop van de Wereldruiterspelen eerder dit jaar in Amerika onbegrijpelijk. Een grote droom van Jeanette veranderde in een nachtmerrie. "Twee jaar lang heb ik toe geleefd naar dit toernooi. Het zijn de Olympische Spelen van de endurancesport. Ik was zo trots dat ik samen met Chatar mee mocht doen. Het was onze kans om te schitteren."

Op de eerste dag geen voer aanwezig. Weinig bewegingsvrijheid en geen onbelaste beweging mogelijk voor de paarden.

Na de valse start, maakt Jeanette de moeilijkste keuze uit haar carrière. "De herstart zou op het heetste moment van de dag zijn. Ik maakte de keuze met het welzijn van mijn paard in gedachten. En stoppen was voor mij de enige optie, hoe ongelooflijk zuur dat ook was."

Jeanette sloot het seizoen af in Frankrijk, met de zwaarste wedstrijd die er in Europa is.

Jeanette: "In twee dagen 200 kilometer rijden. Een enorme uitdaging voor ons, maar het is echt super gegaan. Ik ben heel blij dat wij ons seizoen toch met een goed gevoel konden afsluiten."

En nu mag Chatar in de winterstop even bijkomen. "Herstel hoort ook bij de training", legt Jeanette uit. "Ik zal pas in januari weer een zadel op zijn rug doen. Dan zal hij echt staan te springen om weer te mogen rijden. Volgend seizoen staat het Europees Kampioenschap in Engeland op het programma. Dan gaan we weer knallen."

Meer berichten