Foto:

Hulp bij geldzaken voor jongeren

Zodra je 18 jaar wordt, ben je ineens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor je geldzaken. "Voor velen best lastig", weten Klaaske Mussche en Corrinne van Pommeren "zeker als je dat nog niet eerder gedaan hebt en daarom starten wij deze maand met het geven van voorlichting aan jongeren. We beginnen op het ROC en de CHE."

Door Ester Wormgoor

Ede - "Veel jongeren hebben moeite met budgetteren en hebben steeds vaker financiële problemen. Schulden worden gemaakt, zelfs zonder dat ze het in de gaten hebben. Een mobiel abonnement met een telefoon op afbetaling wordt door jongeren bijvoorbeeld niet als schuld ervaren, maar is het wel degelijk."

Klaaske Mussche en Corrinne van Pommeren zijn allebei coördinator bij SchuldHulpMaatje Ede. Deze maand starten zij met het programma MoneyFit en geven zij voorlichting aan scholieren tussen de 17 en 21 jaar om hen bewust te maken van geld, uitgaven en schulden.

BKR

Klaaske: "Wie zien dat steeds meer jongeren in de problemen komen, vaak ongemerkt. De mobiele telefoon is daar een goed voorbeeld van. Wie een telefoon van meer dan 250 euro op afbetaling koopt, wordt BKR geregistreerd. Jongeren hebben geen idee wat de gevolgen daarvan kunnen zijn." Ook de studielening die bij DUO wordt afgesloten, wordt niet als een schuld ervaren. "Erkennen dat je geld en budgetteren lastig vindt, doen jongeren niet snel. Toch kunnen ze met een steun in de rug veel leren om erger te voorkomen", voegt Corrinne toe.

Deze maand start Klaaske met het geven van gastlessen op het ROC. "Met deze gastlessen willen we jongeren prikkelen om na te denken over hun geldzaken. Is het nou echt nodig dat ik elke dag een broodje in de kantine koop en elke avond een maaltijd bestel of kan dat ook anders? Soms is het lastig om thuis te vertellen dat je het overzicht kwijt bent. Wij helpen jongeren graag bij het weer op orde brengen van hun geldzaken."

Via www.moneyfit.nl is het mogelijk om anoniem een vraag te stellen, er staan tips over werken, studeren, gezondheid, geld besparen en vrije tijd, maar bijvoorbeeld ook over toeslagen waar je mogelijk recht op hebt. Ook zie je na het beantwoorden van zeven vragen wat jouw 'rood-score' is. Voor wie er zelf niet uitkomt, is er een maatje dat tijdelijk ondersteuning kan bieden. Een maatje dat je tips geeft, je leert budgetteren en je zover op weg helpt tot je het weer zelf kan.

"Schroom niet om hulp te vragen", vinden Klaaske en Corrinne "je staat er niet alleen voor." Klaaske en Corrinne hopen dat ook middelbare scholen zich zullen aanmelden voor een gastles zodat jongeren in de leeftijd van 16 en 17 jaar ook bereikt kunnen worden. MoneyFit is een pilot van SchuldHulpMaatje en in samenwerking met de gemeente Ede tot stand gekomen.

www.moneyfit.nl of klaaske.schuldhulpmaatje@gmail.com of 06 - 15099085.

Meer berichten