Sportcoach Danny Fluit met enthousiaste kinderen op het gloednieuwe kunstveld bij de Essenburg.
Sportcoach Danny Fluit met enthousiaste kinderen op het gloednieuwe kunstveld bij de Essenburg. (Foto: )

Weer of geen weer, altijd naar buiten

Na twee jaar voorbereiding spelen er elke dag meer kinderen op het kunststof speelveld dat aangelegd is op de plek van een betonnen speelplaats naast speeltuin de Drie Essen in Veldhuizen. De Krajicek Foundation heeft dit mede mogelijk gemaakt. En zet jongeren uit de wijk als scholarshippers in voor een gevarieerd aanbod aan sport en spel aan de kinderen in de wijk.

Door Ria Maliepaard

Ede - Op deze zonnige woensdagmiddag druppelen de jongens en meisjes binnen bij de Essenburg en spelen in de speeltuin of binnen de omheining van het nieuwe kunststof veld. Manon Bouwman: ''We zijn super blij met de opknapbeurt van deze hele accommodatie, die bestaat uit de Drie Essen: Sportveld, Sportzaal en de Speeltuin. Het nieuwe veld biedt ruimere mogelijkheden voor sport en spel voor diverse leeftijdsgroepen.' Haar collega Sjonnie Maasdam werd enthousiast over het concept tijdens zijn vrijwilligerswerk voor de Krajicek Foundation in Wageningen. Sportservice heeft dit met het Wijkteam en de Gemeente Ede opgepakt.

Gemotiveerde rolmodellen

De betrokkenheid van de Foundation strekt verder dan de aanleg van een Playground.

Vier jongeren uit de wijk kunnen als scholarshipper aan de slag met sport- en spelprogramma's voor de jeugd. Maasdam: ''Begin oktober is het gestart. De deelnamevoorwaarden zijn divers en pittig. Ze moeten een vervolgopleiding volgen, een rolmodel voor hun jongere buurtgenoten zijn, uren verantwoorden en verslagen maken. Ze doen zo werkervaring op, leren leiding geven en krijgen een tegemoetkoming in hun studiekosten.'' Er is nu zoveel animo dat extra jongeren als vrijwilliger aan de scholarshippers gekoppeld zijn. Sportservice draagt de kandidaten aan. De foundation doet de selectie en regelt alle administratie rond het project. Er zijn vier kernsporten: voetbal, tennis, basketbal en hockey, waarbij er extra aandacht is voor sporten en bewegen door meisjes. Nu wordt er vooral nog gevoetbald en het aantal meisjes blijft nog achter bij de jongens, maar er zit een stijgende lijn in. Bij het aanbod hoort ook sportbieb Sam. Sam staat voor Samen Actief Meedoen. Kinderen krijgen een pasje en bij inlevering mogen zij op het terrein met divers spelmateriaal spelen en sporten. Na afloop leveren de kinderen alles weer in bij de vrijwilligers en krijgen zij hun pasje terug. De buurtsportcoaches hebben goede contacten met omwonenden en werken nauw samen het wijkteam. Bijvoorbeeld aan een betere bezetting van het kunstveld tijdens de schooluren door ouderen van Ede Beweegt 55+.

Sleutelbeheer vrijwilligers

Gelukkig is al jaren een groot corps vrijwilligers actief bij de Essenburg. Bouwman: ''Met veel mensen blijft het werk voor iedereen leuk. Sportservice is niet alle openingsuren aanwezig en buurtbewoners doen het sleutelbeheer.' Nu kan iedereen 's zomers elke dag van negen tot negen en in de winter tot vijf uur terecht. Een groep mannen onderhoudt de speeltuin, en de gemeente is verantwoordelijk voor het groot onderhoud, ook van het kunstveld. Voor de activiteiten met de kinderen zijn er een volwassenwerkgroep en een jeugdwerkgroep, waarbij Desiree van Wijk actief is: ''Ik doe al 9 jaar van alles hier. Nu volg ik de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Op woensdag heb ik oriëntatiedagen. Het is heel leuk dat ik die vandaag hier kan invullen. In de vakanties heb ik veel tijd en begeleid ik vaak kinderactiviteiten.''

Meer berichten