Voormalig stadsdichter Arjan Keene was één van de ácht genomineerden voor het light-verse kampioenschap van Nederland, gestreden in Emmen.
Voormalig stadsdichter Arjan Keene was één van de ácht genomineerden voor het light-verse kampioenschap van Nederland, gestreden in Emmen. (Foto: )

Net geen kampioen light-verse dichten

Voormalig stadsdichter Arjan Keene was één van de ácht genomineerden voor het light-verse kampioenschap van Nederland, gestreden in Emmen.

Door Karel Loman

Ede - Light-verse dichtkunst is lichter van toon, vaak humoristisch en heeft vaste patronen bijvoorbeeld wat betreft rijm en metrum. Keene zond net als 70 andere dichters een drietal light-verse gedichten in. Een daarvan moest op de actualiteit gebaseerd zijn.

Keene houdt in feite meest van de 'hogere' poëzie maar staat een beetje tussen 'licht' en 'hoger' in. Hij vindt het jammer dat er een waterscheiding is tussen beide.
Ik vraag hem of hij fulltime dichter is, alhoewel ik weet dat het dichterschap geen volledig betaalde baan oplevert. Arjan werkt in de software, dat in zekere zin ook afhankelijk is van taal. Zijn technische werk en zijn dichtwerk zijn in feite geen tegenpolen, vindt hij.
"'Light-verse' is ook een soort van puzzelen. Er moet eenheid van vorm en inhoud zijn. Het is een speelse dichtvorm, serieus van aard. Echte kampioenen hierin waren Willem Wilmink en Drs P."

Elke maandag verzorgt Arjan een gedicht voor een krant over een actueel onderwerp. Het snelsonnet leent zich goed voor de actualiteit.

Eerder gaf hij een gedichtenbundel uit bij uitgeverij Contrabas. Of er weer iets op stapel staat? Hij is samen met zijn vrouw Annet, die beeldend kunstenaar is en in dit vak lesgeeft aan het Marnix College, bezig een kinderboek te schrijven. Versjes voor kinderen met een diepere laag, ook voor ouderen. Graag wil hij een gedichtenbundel samenstellen bij een goede uitgeverij, of werk gepubliceerd krijgen via Stichting Plint.

Hij nam deel aan de pretentieuze, landelijke Turing wedstrijd, opgericht door Gerrit Komrij en genoemd naar Alan Turing, een computerdeskundige die in de Tweede Wereldoorlog de codes van de nazi's kraakte. Een eindjury kiest uit vele duizenden inzendingen 100 geselecteerden. Drie dichters vallen in de prijzen en er wordt een bundel van uitgegeven. Keene stond vier keer in die Top 100. In 2013 won hij de Willem Wilmink wedstrijd, die al meer dan 20 jaar bestaat, waarbij een gastdichter een verplichte regel verzint.

Arjan Keene vindt het een goede zaak dat opinieprogramma's op tv, zoals De wereld draait door, aandacht geven aan dichters als Wilmink.

Van de verkeerde kant

Vandaag zag ik een hele leuke vent.
Normaal kijk ik toch echt niet zo naar mannen,
dus ik beschouw het als een incident,
maar deze had iets losjes en ontspannen.

Iets dandyesk, koket, maar toch voornaam.
Een diepe zachte wijsheid in de ogen,
en duidelijk in alles zeer bekwaam,
maar toch bescheiden en ook ingetogen.

Dit was de man waar ik graag op wil lijken!
Ik moet echt vaker in de spiegel kijken.

Arjan Keene

Meer berichten