Foto: Diana Kervel

Van Eldik laat markt niet helemaal los

Na ruim 40 jaar op de markt te hebben gestaan in de gemeente Ede, neemt groente- en fruitspecialist Gert van Eldik afscheid als marktkoopman. Het voorbestaan van de kraam is echter in vertrouwde handen.

Door Diana Kervel

Bennekom - Vader en moeder Van Eldik hadden in het centrum van Ede een groente- en fruitzaak. Daarnaast verkochten ze hun producten ook op enkele markten.
Van Eldik: "Met de winkel had ik niet zo veel, maar met het regelen, runnen en bemannen van de marktkraam daarentegen wel. We zijn inmiddels ruim 40 jaar verder."
Het bestaan van een marktkooplieden is hard, niet alleen qua concurrentie maar ook door het Nederlandse weer: "Vroeger werkte ik altijd met blote handen, eigenlijk wist je niet beter. Ik ben nog steeds blij met de nieuwe kraam die kan worden afgeschermd met zeil zonder dat dit afbreuk doet aan de toegankelijkheid. In de winter hebben we zelfs verwarming. Van Eldik geeft aan nooit te hebben willen ruilen: "Het gevoel van vrijheid is onbeschrijflijk."

Aankleding kraam

"Naast de goede kwaliteit van de koopwaar is de uitstraling van zowel de kraam als het personeel belangrijk. Je leert de klanten kennen en ik probeer altijd een praatje te maken. Je komt soms in een zaak en dan weten ze na vier keer nog niet wie je bent en blijft het onpersoonlijk. Zo werkt dat voor mij niet."

Volgende generatie

Met de opvolging zit het goed. "Je moet er wel voor in de wieg zijn gelegd. Gelukkig nemen mijn dochter Yolanda en haar man Serge het stokje over. Samen met vaste kracht Anneke is de bezetting compleet.
Het werk helemaal los laten kan hij niet, daarvoor zit de markt nog teveel in zijn bloed. "Ik blijf de inkoop van de groenten en het fruit verzorgen. Bovendien weten ze dat ze me kunnen bellen om in te vallen wanneer dat nodig mocht zijn. Tegen de mensen die afscheid komen nemen, zeg ik maar gelijk dat ze me ongetwijfeld weer gauw zullen zien", zegt marktkoopman Gert van Eldik.

Meer berichten