Na de feestelijke start van project Gezonde Lunch zijn de leerlingen benieuwd naar wat er op het menu staat
Na de feestelijke start van project Gezonde Lunch zijn de leerlingen benieuwd naar wat er op het menu staat (Foto: )

Gezonde lunch moet wel lekker zijn

Op basisschool de Triangel, een Gezonde School, staat het welzijn van de leerlingen voorop. Bewegend leren en gezond eten krijgen veel aandacht. In de overtuiging dat fitte en gezonde kinderen hun talenten beter benutten. De school is na de herfstvakantie tijdens een feestelijke bijeenkomst gestart met het project Gezonde Lunch, een onderzoek naar de effecten van gezonde voeding.

Door Ria Maliepaard

Lunteren - Het is belangrijk dat kinderen vroeg leren dat gezondheid niet altijd vanzelfsprekend is en dat je zelf veel kunt doen om gezond te blijven. De gemeente Ede ondersteunt deze visie, die past in het beleid van de Triangel. De school werkt daarom graag mee aan het onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Tot de meivakantie in 2019 staat elke lunchpauze een uitgebreid lunchbuffet klaar, waarbij men rekening houdt met voedselallergieën en intoleranties.

Een leerling vindt het nog spannend: "De boterhammen van mijn moeder zijn echt heel lekker. Ik probeer het, maar gezond moet ook echt lekker zijn hoor!" Docente Henriëtte Kas: "Niet alle leerlingen doen nu al mee. Maar het aanbod is gevarieerd en er staat elke week iets bijzonders op het menu. We denken zeker dat gezond zien eten, gezond doet eten."
De deelname komt niet uit de lucht vallen. Al ruim 2 jaar krijgt de gezonde leefstijl veel aandacht op school. Zowel bewegen als gezond eten komen aan bod. De leerlingen laten zien wat Bewegend Leren is: ze joggen, springen, bukken op muziek en voeren intussen rekenopdrachten van het digibord uit. Wethouder Leon Meijer doet enthousiast mee en laat zien waarom weten wat je eet zo belangrijk is. Twee leerlingen vullen 4 bekertjes met 4, 5, 6 en 7 suikerklontjes: "Natuurlijk mag je best af en toe wat lekkers drinken, maar het is goed als je weet dat die 7 klontjes in één beker cola zitten. En is een beker roosvicee beter? Nou, daar zitten ook nog 4 klontjes in. Extra suiker die we nergens voor nodig hebben."

Knuffel voor de 'Chef'

De school zet in op betere drink- en eetgewoontes. Dus is er nu een watertappunt op school waar veel gebruik van wordt gemaakt. Ook hebben kook- en smaaklessen inmiddels een vaste plek in het lesrooster. Vrijwilliger George Brouwer, onder meer actief in het Kookcafé van het Westhoffhuis, verzorgt een deel ervan: "Op vrijdagmiddag is de crea-middag. Daar past dit goed in. En als je na drie lekkere hapjes maken beloond wordt met 'Chef, ik kan je wel knuffelen' is het echt genieten."

WUR-onderzoeker Monique Vingerhoeds organiseert het onderzoek naar de Gezonde Lunch behalve op de Triangel ook op scholen in Amsterdam en Vlaardingen: "Scholen met weer heel andere kenmerken. Daar komen bijvoorbeeld kinderen zonder ontbijt of lunch op school. De betrokkenheid van de teams is identiek maar die van ouders kan enorm wisselend zijn.''

Meten en bijsturen

Met een 0-meting is voor de start van het project gekeken naar de van huis mee gebrachte lunches. Ook weten de onderzoekers wat er thuis zoal op het menu staat. Vingerhoeds: "In januari en april gaan we kijken hoe het er mee staat. We maken foto's en laten zien of en wat er veranderd is. En we proberen natuurlijk tussendoor bij te sturen". Of anders en vooral gezonder eten invloed heeft op de fitheid en de schoolprestaties van de deelnemende kinderen gaat de school zelf volgen.

Meer berichten